DABA
Skaistākās Turcijas pludmales
Show titul

Gandrīz ¾ Turcijas teritorijas apskalo jūra, kas šo zemi padara par pludmaļu paradīzi, kur var baudīt gan saules, gan ūdens peldes, proti, lieliski pavadīt laiku pēc sirds patikas. Galu galā, kā vēsta sens teiciens: “Var salasīt visus skaistos gliemežvākus pludmalē, bet var arī paņemt tikai atsevišķus, un tie būs daudz skaistāki, jo tie būs tikai daži.” Turpmāk gliemežvākus mainīsim pret, mūsuprāt, izcilākajām un skaistākajām Turcijas pludmalēm, kuras ir vērts apmeklēt.

Oludeniz, Fethijes rajons Muğla provincē

Vietā, kur satiekas Egejas un Vidusjūra, tirkīzzilu ūdeņu apskalota, atrodas Turcijas slavenākā -Oludeniz pludmale. Šeit bez vairākām labām viesnīcām ir arī lieliski bāri, dažādas ūdenssportu iespējas, ieskaitot niršanu, tādēļ tūrisma sezonas karstumā šī ir arī vispopulārākā pludmale. šeit var baudīt ne tikai skaistas pludmales ar kalniem fonā, bet arī lielisku skatu uz nelielo pussalu un elpot priežu aromāta piesātināto gaisu.

Ja ļaužu tomēr šķiet par daudz, pavisam netālu var apmesties nelielajā Kabak pludmalē, kur nebūs ne ūdenssporta cienītāju, ne laivu izbraucienu, ne plastmasas zviļņu. Šeit valda pavisam mierīga un nedaudz hipijiska atmosfēra, jo ir iespēja pārnakšņot kādā no koka bungalo Olīvu dārzā, kur ir pieejams baseins, svaigs ēdiens un pa kādai apkārt skraidošai vistai, kas pavisam labi iederas šai brīvdomātāju paradīzē. Starp citu, laivas brauciena attālumā atrodas arī maģiskā Tauriņu ieleja, ja vien ir vēlme paturpināt iesākto eskeipisma tūri. Vislabākais laiks atpūtai Oludenizā ir no aprīļa līdz oktobrim.

Patara, netālu no Likijas, Antālijas provincē

“The Sunday Times” vērtējumā šī ir labākā pasaules pludmale, tajā pat laikā tā ir arī garākā Vidusjūras piekrastē. Atrodoties netālu no tāda paša nosaukuma senās pilsētas, aiz kāpām fonu veido vēsturiskas romiešu celtņu drupas. Šī iemesla dēļ pludmalē nav pārāk attīstīta infrastruktūra un arī naktsmītņu tuvumā nav daudz, taču, ja pietiek ar iznomājamiem saulessargiem un zviļņiem, skaistā panorāma un maigas, baltas smiltiņas kompensē visas šķietamās neērtības. Seklā piekrastes ūdens dēļ piemērota arī bērniem. Jāņem vērā, ka līdz ar tumsas iestāšanos pludmale jāatbrīvo jūras bruņurupučiem, kuri šeit ligzdo. Taču, atrodoties kāpās, var piedzīvot maģisku mirkli, kad saule riet vienlaicīgi ar mēness lēktu.

Ja apmetīsieties, piemēram, Tekirovā, varat nepilnu 3h braucienā gar krastmalu nonākt šajā burvīgajā pludmalē.

Olimpos pludmale pie Olimpa kalna, Antālijas reģionā

Šī ir īstā vieta tiem, kuri vēlas relaksētu un romantisku atpūtu pludmalē, kas atrodas 80 km no trokšņainās Antālijas. Šo piemīlīgo, kristāldzidra ūdens pludmali sargā priežu mežs, citrusu audzes un milzu Olimpa, kā arī Čirali kalns. Kalna pakājē ir iespēja parnakšņot kādā no viesnīcām, kas ierīkotas kokos. Iesakām arī uzmeklēt vietu, kur mazītiņa kalnu upīte ietek jūrā, jo šeit ir iespēja noskalot no ķermeņa sālsūdeni. Lai gan dažās no mājiņām kokos ir internets, te nav bankas automātu, tāpēc šeit atpūšoties nodrošinieties ar skaidru naudu

Šī miera osta atrodas vien 20 km attālumā no Tekirovas

Kleopatras pludmale, Alānijas province

Nav pārsteigums, ka pati Kleopatra šeit vēlējās nopeldēties sava Vidusjūras izbrauciena laikā, jo ūdens tiešām ir maģiski dzidrs. Šī ir viena no populārākajām pludmalēm apriņķī, tāpēc lielisko pludmali ieskauj promenāde, parks un sens cietoksnis, dažādas kafejnīcas, pludmales bāri, restorāni, suvenīru veikaliņi un pat tetovēšanās saloni. Ūdenssportu klāstā ir burāšana, braukšana ar banānu un citi, kamēr krastā var izbraukt ar kartingiem vai noskatīties jūras laivu šovu.

Side, Antālijas provincē

Atrodoties tikai stundas attālumā no lidostas, šī ir ļoti iecienīta vieta tūristu vidū, un ne velti - antīkās grieķu un romiešu drupas kombinācijā ar smalku balto smilšu pludmali aplaimos ik vienu. Jo īpaši ļaužu apmeklēta šī vieta kļūst nedēļas nogalēs, kad atpūtnieku masas no Ankāras dodas šurp peldēties un “pasēdēt” kādā no daudzajiem piekrastes restorāniem, klubiem, bāriem un kafejnīcām. Lai izbaudītu klusāku noskaņu šai senajā pussalā, jāizvēlas kāda no darba dienām.

Iztuzu, Dalaijanā, Muğla provincē

Šī pludmale, tāpat kā Patara, ir aizsargājamā teritorija, jo to pēcnācēju radīšanai ir izvēlējusies reta jūras bruņurupuču suga. Iztuzu pludmali var sasniegt vienīgi 20 minūtes iroties pa upi vai ar minibusu no Dalaijanas pilsētas. Tomēr tas netraucē šai zeltīto smilšu un sekla, silta ūdens pludmalei atrasties labāko Turcijas pludmaļu topu augšgalā. Tas iespējams arī tāpēc, ka netālu atrodas ievērojams apskates objekts - klintī izgrebtās seno Kaunos iedzīvotāju mājiņas, kā arī iespēja mierīgā noskaņā pludmalē nodarboties ar jogu, niršanu un snorkelēšanu instruktora vadībā.

Altinkum, Češmes pussala

Starp daudzajām termālajiem ūdeņiem bagātajām pussalas pludmalēm, Altinkum noteikti izceļas kā viena no skaistākajām. Šeit neticami tīrs ūdens apskalo zelta krāsas smiltis, un, lai arī cik tālu ūdenī jūs nedotos, nebūsiet dziļāk par gurniem, kas ir droši arī atpūtai ar bērniem. Savukārt unikāli apstākļi sērfošanai un kaitbordam atrodami netālajā Alačati pludmalē, kur, kā saka vietējie, vējš nekad nerimst.

Kaputas, Kašā, Antālijas reģionā

No piekrastes ceļa pa diezgan stāvām kāpnēm nokāpjot lejā paveras lieliska, neskarta oļu un gaišu smilšu pludmale. Pat visaktīvākajā tūrisma sezonā šeit nebūs pārāk daudz cilvēku, bet velti, jo peldēšana šeit ir lieliska ar diezgan strauju ieiešanu ūdenī, kas, ja vien nav bijusi dienvidu vētra, ir kristāldzidrs. Tāpat netālu no pludmales atrodas tūkstošgadēm veidojies apbrīnojami skaists dabas veidojums - Kaputas aiza.

Ja spējat izrauties no lieliskās Kemeras, dodoties pa krastmalu uz dienvidiem, Kaputas sasniegsiet 2.5 h laikā.

Aydıncık, Kanakālē, Mersinas provincē

Šajā kūrortā pludmali klāj brūnajam cukuram līdzīgas smiltis un ūdens silts kā mātes piens. Arī šis ir dabas rezervāts, un, ja paveiksies, redzēsiet flamingo un citus putnus mazgājamies iekšzemes sālsūdeņos, tādēļ turiet acis vaļā! Tāpat krastmalā ir kāda vieta, kur atrodami melnie māli, ar kuru palīdzību var uzrīkot bezmaksas spa kūri.

Piemēram, no Mahmutlaras ceļš līdz šai pludmalei aizņems nedaudz vairāk par 2,5 h, dodoties uz DA gar krastmalu.

Kopumā ikvienā Turcijas nostūrī atradīsiet pa jaukam pludmales pleķītim, kur ļauties siltā ūdens glāstiem no aprīļa līdz oktobrim, ja paveicas, tad pat līdz novembrim. Izvēlīgajiem smilšu ziņā, jāņem vērā, ka jo vairāk virzīsieties uz ziemeļiem, jo akmeņainākas kļūs pludmales smiltis. Turklāt, jo aizsargājamāka vai akmeņaināka ir pludmale, jo mazāk cilvēku tajā sastapsiet.