KULTŪRA
Neatvairāmā turku šokolāde
Show chok5

Atgriežoties pēc atvaļinājuma kādā no Turcijas paradīzes nostūriem, ikkatrs domā, ko jauku varētu atvest kā dāvanu sev, radiem un draugiem. Kāds iegādājas dažādus suvenīrus un magnētiņus, kamēr citi kastēm ved pahlavu un citus turku saldumus. Tomēr gribētos izcelt arī turku šokolādi. Lai gan vietējā šokolāde nav tik populāra kā daži beļģu un šveices zīmoli, tomēr tai piemīt sava, tā sacīt, „rozīnīte”, savdabīgs Austrumu šarms.

Šokolādes bizness Turcijā sāka attīstīties salīdzinoši nesen – apmēram 40 gadus atpakaļ, taču tai jau ir savs cienītāju loks ārvalstnieku starpā, kā arī, protams, vietējo iedzīvotāju vidū tā gūst arvien lielāku popularitāti ar gardajām šokolādes konfektēm un desertiem. Turku šokolādei ir savs neatkārtojamais garšu balanss, sava struktūra un aromāts. Pamēģinot kādu no labāko šokolādes zīmolu izstrādājumiem, jūs neapšaubāmi iegūsiet debešķīgu baudījumu.

Vispopulārakie turku šokolādes zīmoli ir: Valonia, Bind Chocolat, ETi, Ülker, Sanset, Sagra, Sarelle, Elit Chocolate, kā arī Pernigotti – itāļu zīmols ar 150 gadu vēsturi, kuru 2013. gadā iegādājās kāda turku kompānija. Tāpat viena no viszināmākajām kompānijām – Ülker - 2007. gadā iegādājās slaveno beļģu zīmolu Godiva. Iepriekš nosaukto zīmolu šokolādes tāfelītes, konfektes un batoniņus var atrast praktiski jebkurā Turcijas lielveikalā.

Tie, kuru ceļojums ved caur Stambulu, var apmeklēt konditorejas, kurās tiek ražota šokolāde pēc noslēpumā glabātām receptēm. Parasti šāda šokolāde ir nedaudz dārgāka, taču to var izgatavot pēc jūsu īpašā pasūtījuma – ar kādu logotipu vai ar jūsu izvēlētu uzrakstu īpašiem gadījumiem. Ja uzmeklēsiet Vakko Chocolate konditoreju, noteikti iegādājaties kādu no skaisti noformētajām kārbiņām ar šokolādi, kas izgatavota no īpaši atlasītām kakao pupiņām. Viņu konfektes ir nepārspējami gardas. Tās būs lieliska dāvana mīļajiem!

Paši gardākie šokolādes batoniņi, trifeles, zemenes baltajā vai piena šokolādē var atrast Stambulas Godiva veikalā. Savukārt, Divan konditoreja pārsteigs ar kastaņu konfektēm un desertiem zilajā šokolādē. Par leģendāru kļuvusī Baylan zīmola šokolāde ir populāra pateicoties savām konfektēm ar avenēm un Moncheri liķieri.

Stambulā praktiski uz katras ielas ir pa vairāk vai mazāk zināmai konditorejai un katrā no tām pirms iegādes šokolādi ir iespējams nogaršot, lai varētu izvēlēties sev tīkamāko.