VIETAS
10 šobrīd augstākās celtnes pasaulē
Show 01

Saudu Arābijā, 32 km attālumā Džedas pilsētas, Sarkanās jūras krastā ir sākusies celtniecība kārtējai pasaules augstākajai celtnei. Tās sākotnējais augstums bija paredzēts 1,6 km, taču grunts sastāva dēļ to nācās samazināt līdz apmēram 1 kilometram. Lai vai cik augsta tā galu galā nebūs, tā tik un tā pārsniegs pašreiz augstākās Burj Khalifa garumu.

Starp citu, uz pašreiz augstako celtni varat aizlidot pavisam drīz: www.lastmin.lv/WGKr4. Bet, tikmēr, iepazīstināsim ar pasaulē uz doto brīdi "tuvāk Dievam" esošajām skaistulem.

Aina, kas paveras no patreiz augstākās celtnes pasaulē - Burj Khalifa, Dubaijā. Izjust tās varenību klātienē varat drīzāk, nekā domājat: www.lastmin.lv/Lyt7f

#10 Honkongas Starptautiskais komerccentrs, Ķīna

Šo celtni pabeidza 2010. gadā Honkongā, un tās augstums sasniedz 484 metrus. Sākotnēji tā bija paredzēta krietni augstāka, taču tika pieņemts spēkā aizliegums būvēt celtnes, kas pārsniedz apkārt esošo kalnu augstumu. Patreiz šeit atrodas viesnīca un biroju centrs.

#9 Šanhajas pasaules Finanšu centrs, Ķīna

Šis gigantiskais debesskrāpis atrodas vienā no Šanhajas prestižākajiem rajoniem un pilda multifunkcionālas celtnes funkcijas. Biroji, viesnīcas, konferenču zāles, restorāni un pat tirdzniecības centri - tas viss ietilpst šajā 492 metrus augstajā celtnē. Augšējos stāvos atrodas arī skatu laukumi lielpilsētas panorāmas vērošanai.

#8 Taipei 101, Taivāna

Šis, 509 metrus augstais Taipejas debesskrāpis in novērtēts kā visilgtspējīgākais visā pasaulē. Pateicoties starp 87. un 91. stāvu novietotajam 660 tonnu smagajam lodveida vārstam, šai celtnei esot jābūt spējīgai izturēt tik spēcīgu zemestrīci, kādas šai apkārtnē notiek reizi 2500 gados. Arī ēkas dizainam vajadzētu pārdzīvot laikus, jo tajā apvienoti postmodernisma, mūsdienu un senās Ķīnas arhitektūras stili.

#7 CTF Finanšu centrs, Ķīna

Gandžu pilsētā uzslietais debsskrāpis savu maksimālo augstumu - 530 metrus sasniedza 2014. gada vidū. Lai gan to sāka būvēt 2010., pabeidza tikai 2016. gadā.

#6 Pasaules Tirdzniecības centrs 1, jeb Brīvības tornis, ASV

Torni sāka būvēt 2006. gada aprīlī Ņujorkā un pabeidza 2013. gada maijā ar 124 metrus garas un 758 tonnu smagas metāla smailes uzstādīšanu. Šī 541 metrus augstā celtne nu ir augstākā ASV.

#5 Lotes Pasaules tornis, Dienvidkoreja

Šis Seulas milzu projekts gan šobrīd vēl aizvien atrodas būvdarbu stadijā, lai gan darbi tika uzsākti jau tālajā 2005. gadā. Celtniecību apturēja augstuma ierobežojumi, lidostas tuvuma dēļ, kurus 2009. gadā atcēla. 2010. gadā celtniecību atjaunoja un celtnes augstums nu sastāda 555 metrus.

#4 Pinganas Starptautiskais finanšu centrs, Ķīna

Finanšu centra ēka atrodas Šeņženas pilsētā, Guandunas provincē. Tās augstums sasniedz 600 metru, lai gan sākotnēji tā tika plānota kā augstākā celtne Ķīnā un otra augstākā pasaulē. Tas nenotika pēc plāna, jo no projekta gaitā no torņa augšas tika noņemta 60 metrus augsta smaile.

#3 Abradžalbaitas Pulksteņa tornis, Saūda Arābija

Abradžalbaitas komplekss tika pabeigts 2012. gadā Mekā. Pati augstākā kompleksa celtne ir viesnīca “Karaliskais Pulksteņa tornis”, kura sasniedz 601 m augstumu. Šeit var apmesties 100 tūkstoši no 5 miljoniem svētceļnieku, kas ik gadu dodas uz Meku.

#2 Šanhajas tornis, Ķīna

Viens no visskaistākajiem pasaules debesskrāpjiem atrodas Šanhajā, Pudunas rajonā. Celtni sāka būvēt 2008. gadā, un to pabeidza 7 gadu laikā. Sākotnēji tā tika iecerēta 580 metrus augsta, ko vēlāk “pagarināja” līdz 632 metriem. Šeit, bez luksus klases viesnīcas, atrodas arī biroju telpas, izklaides un tirdzniecības centri, kultūras zonas, kā arī pazemes stāvi auto novietošanai un izejām uz metro.

#1 Burj Khalifa, Apvienoto Arābu Emerāti

Uz doto brīdi līderpozīciju šai sarakstā ieņem Dubaijā esošais Burj Khalifa debesskrāpis ar 824 metriem. Jau projektējot, tika ieplānots ka šī būs augstākā celtne pasaulē, taču precīzs augstums tika noklusēts, lai kāds cits projekts nepasteigtos viņus pārspēt. Šeit atrodas viesnīca, dzīvokļi, biroji un tirdzniecības centri, trenažieru zāles, baseini, skatu laukumi, kā arī pats augstākais restorāns pasaulē ar nosaukumu “Atmosfēra”. Ēku būvēja no 2004. līdz 2010. gadam, un pagaidām tā ir visaugstākā pasaulē.

Klātienē apjaust neaptveramās cilvēku inženieriskās spējas un izbaudīt Burj Khalifa atmosfēru, varat vienkāršāk kā jebkad: www.lastmin.lv/V5KWs vai arī: www.lastmin.lv/gvDcq