VIETAS
Sekojiet aizraujošajiem vēstures līkločiem Alānijā
Show 378127804 86d80e359d o

Alānija ir slavenākais Vidusjūras piekrastes brīvdienu galamērķis. Kūrorts atrodas Tauru kalnu pakājē, vienā no klimata ziņā vispatīkamākajām vietām Antālijas apkārtnē. Alānija ir arī viena no skaistākajām vietām Turcijas dienvidos, ar komfortablām viesnīcām, bāriem, restorāniem, diskotēkām un arvien attīstošos infrastruktūru. Tūristu iecienīts ir plašais veikalu tīkls, kuros var iegādāties paklājus, juvelierizstrādājumus un apģērbu.

Kūrortzona ietver sevī Incekum, Turkler, Konakli, Avsallaras, Okurdžalaras un Mahmutlaras rajonus. Atpūtai Alanijā vienmēr ir lieliski laikapstākļi, kas lieti noder patīkamai laika pavadīšanai pludmalēs ar viegli zeltainām smiltīm un maigi silto jūras ūdeni. Pakavveidīgā kūrorta piekraste ir veidota saskaldot jūrā iestiepušās klintis, tādejādi veidojot lēzenus līčus, kas ir ļoti ērti atpūtai ar bērniem.

Alānija ir slavena arī ar savu zīdu, kas turciski tiek dēvēts par „burjumdžuk”, un ir īpaši patīkams valkāšanai vasarā. Tirgū var lēti iegādāties tā atgriezumus, kā arī turpat ir liels zīda lakatu klāsts. Tikai 15 km no Alānijas atrodas Šarapsa Han vai Šaravsinska karavānu piestātne, kas tika uzbūveta uz Zīda ceļa 13. gs. sākumā, ar mērķi pievienot Alāniju Konjas pilsētai. Pati karavānu piestātne ir 850 m2 liela taisnstūra būve, kas kalpoja kā viesnīca un bārs ceļotājiem un tirgotājiem.

Alānijas vēsture sakņojas ļoti tālā pagātnē. Romas impērijas valdīšanas laikā pilsētu bija iekarojis karavadonis Pompejs un tā tika pievienota Romas impērijai. Pēc 30 gadiem Marks Antonijs to uzdāvināja savai iemīļotajai Kleopatrai. Par pilsētas simbolu tiek uzskatīts senais 13. gs. bizantiešu Ič-Kalē (Ic Kale) nocietinājuma mūris, no kura paveras lieliska panorāma uz tuvējo apkārtni. Tas vēl jo efektīgāk izskatās nakts apgaismojumā, tā sienas, ar 140 torņiem, stiepjas 6,5 km garumā. Viens no galvenajiem apskates objektiem šeit ir Sarkanais tornis jeb Kizil Kule, kas senajos laikos apsargāja ostu. Šajā tornī atrodas arī aizraujošs etnogrāfiskais muzejs un Alānijas arheoloģiskais muzejs ar reti sastopamām grīdas mozaīkām, kuras šeit ir jau kopš 2. gadsimta. Pats tornis ir izvēlēts kā galvenais pilsētas simbols un apskates objekts un ir attēlots pat uz Turcijas liras banknotēm, kā arī uz mūžiem attēlots Alānijas karogā.

Daudzskaitlīgās grotas, kas ir izkaisītas pa visu piekrasti, atgādina par pilsētas pirātisko pagātni. Kā vēsta leģendas, viena no tām - Kizlar Magarasi - tika izmantota, lai tur slēptu nolaupītās sievietes. Dalmatašas grota, savukārt, tulkojumā nozīmē „akmens pilienos”, un tajā ir sastopams apbrīnojams stalaktītu, stalagmītu un kaļķa nogulsnējumu labirints. Tā ir viena no vissenākajām alām, kuras vecums ir aptuveni 15000 gadu. Lielais mitrums un augstā grotas temperatūra palīdz astmas un ar respiratorajām slimībām sirgstošajiem. Turpat atrodas arī tā saucamā Mīlētaju ala, kā arī Fosfora ala, kura savu nosaukumu ir ieguvusi pateicoties interesantajam apgaismes efektam, kuru veido tās velvēs un sienās esošā fosforskābe. Savukārt, Pirātu alā, kas ir jūras ala, var nokļūt tikai ar laivas palīdzību.

20 km no Alānijas atrodas pats lielākais Turcijā un 3. lielākais pasaulē – „Sealanya” jūras parks, kur apmeklētajiem tiek piedāvāta aizraujoša niršana un snurkelēšana koraļļu rifa lagūnā, tropisko zivtiņu pavadījumā. Visiem interesentiem ir iespēja papeldēt ar delfīniem, kā arī iepazīt haizivju pasauli. Papildus apskates objektiem un muzejiem Alanijā ir arī akvaparks, iepirkšanās iespējas, daudz kafejnīcu un klubu, un kopumā ļoti daudz izklaižu un interesantu vietu, galvenais ir visu paspēt!

Image copyright: Alanya dockyard and beach by Timo Tervo licensed under CC BY-SA 2.0

Birkas