VIETAS
Tenerifes dabas parki
Show titul

Neapšaubāmi, ceļotājus Tenerife piesaista vienmēr lielisko laika pstākļu un skaisto pludmaļu dēļ. Tomēr atliek doties nedaudz dziļāk salas iekšienē, kur paveras pavisam cita aina - mežonīga, visiem zaļajiem toņiem bagāta un neskarta daba, kas liecina par vulkāna izvirdumiem pagātnē. Pirms redzēt šo skaistumu uz vietas, aicinam kaut virtuāli izstaigāt lielākos Tenerifes dabas rezervātus - Anagas, Teno un Teides nacionālos parkus, jo arī tas var kļūt par iespaidīgu piedzīvojumu.

Anagas Dabas parks (Parque Rural de Anaga)

Šis kalnainais apvidus ir viena no retajām vietām uz Zemes, kur vēl aizvien zeļ pirmatnējs 30 m augsts lauru lietusmežs. Staigājot pa šo apkārtni ir iespējams pa īstam saprast šīs vietas dabas, kultūras un estētisko vērtību. Galvenā taka šķērso Mersedesas mežu, izved cauri akmens laikmeta ciematam, kur alu restorānā var nobaudīt tradicionālo ēdienu, līdz pat Punta del Hidalgo piekrastes kūrortam. Pastaiga pa šīm sūnām, ķērpjiem, liānām un papardēm klātajām aizām, kuru skaistumu papildina te migla, te saules kūļi, ir patiešām elpu aizraujošs piedzīvojums.

Teno Dabas parks (Parque Rural de Teno)

Šis senais, vulkāniskās erozijas veidotais masīvs sastāv no dažādu formu vulkāniskajiem veidojumiem, kā arī superaugstām klintīm jūras krastā. Šis parks ir īstens ekoloģijas un kultūras dārgums ar bagātīgiem lauru mežiem, kaktusiem klātām gravām un burvīgām ainavām. Šeit mājo arī daudz retu dzīvnieku sugu, piemēram, zivju ērglis. Šī vairāk kā 1000 m virs jūras līmeņa esošā teritorija, patiesībā, reiz bija atsevišķa sala. Tādēļ to gandrīz no visām pusēm ieskauj ūdens un daba šeit krasi atšķiras no pārējās Tenerifes, ar kuru tā nu ir savienota.

Teides Nacionālais parks (Teleférico del Teide)

Šī UNESCO aizsargātā teritorija ietver sevī 16 km platu vulkānisko krāteri, kas atrodas pašā salas vidū. Tā centrā, 3718 m augstumā, slejas Teides kalns, kas ir augstākais visā Spānijā un trešais augstākais vulkāns pasaulē. Trošu vagoniņš apmeklētājus ved 1200 m virs krātera, sniedzot elpu aizraujošus skatus uz gandrīz visu Kanāriju salu arhipelāgu. Uz saules apspīdēto zilo debesu fona atklājas, iespējams, Mātes Dabas visvardarbīgākā puse.

Arī Teides parka apkārtne ir vienlīdz apbrīnojama, jo te zemi klāj tumšpelēku vulkānisko akmeņu lauki, lavas upes, kas apskalo kalnus kā sveču vasks, un mītiskas ainavas, kuras iecienījuši filmu režisori un zinātnieki, izmēģinot robotus Marsa misijām. Lieki piebilst, ka saulriets šo kalnu patvērumā ir īpaši romantisks piedzīvojums!