VIETAS
Aizved mani uz Korfu!
Show shutterstock 429890728 thumb large

Korfu sala ir otra lielākā Jonijas salu grupā, izmēra ziņā tikpat liela kā Maljorka, taču mazāk pārpildīta. Pirms Korfu 1864. gadā pievienoja Grieķijai, tās likteni bija noteikuši venēcieši, franči un briti, kas spilgti atspoguļojas salas kulturālajā mantojumā. Vēstures un reliģiju pieminekļi, gleznaini ciematiņi, skaistā daba un pludmales, kā arī vietējo viesmīlība sagādās atmiņas, kas prātā un foto arhīvos paliks uz mūžu. Korfu ir izcili piemērota vieta kā mierīgām brīvdienām, tā arī aktīvai atpūtai, kam interesē pārgājieni, niršana, pludmales volejbols, golfs, teniss vai jāšana ar zirgu. Pavadiet laiku kā mīlat atpūsties!

Uz dienvidiem un ziemeļiem no salas galvaspilsētas Kerkiras, sauktas arī par Korfu, līdz pat Nisaki, iekārtojusies virkne saldenu naktsklubu un 70. gadu daudzdzīvokļu māju, kuras pārņēmuši restorāni, kas piedāvā "Laimīgās stundas" un "ēd, cik spēj" tipa brokastis. Kontrastam - 16 km garā robainā krasta līnija salas ziemeļaustrumos starp Nisaki un Kasiopi ciemiem, kas pārsteidz ar greznām villām un oļiem klātām pludmalēm ar neskaitāmām klinšu alām. Šo rajonu mēdz dēvēt par "Miljonāru rindu", Costa Serena vai Costa Verde. Savukārt vairāk iekšzemē ir ciemi, kur gados vecākas sievietes joprojām nēsā tradicionālās melnās kleitas un zeķes līdz cegaliem. Tik dažāda ir Korfu!

Korfu galvaspilsēta atrodas īpatnējās formas salas vidienē, iepretim Grieķijas un Albānijas robežai. Tās UNESCO mantojumu sarakstā esošā vecpilsēta ir kā dārgakmens viduslaiku kultūras interesentiem, jo glabā vairākas tā laika celtnes, tai skaitā 37 baznīcas. Noteikti aplūkojiet tādus vēsturiskos objektus kā svētā Spiridona baznīcu (otrpus Listonas promenādei, atpazīsiet pēc sarkanā kupola), iespaidīgo Veco un galerijām bagāto Jauno nocietinājumu (pie Spianādas laukuma) un mazītiņo Mon Repos pili, kas uzcelta Analipsis kalnā. Starp citu, no bākas, kas atrodas Vecā forta augšpusē, paveras izcils skats pāri visai pilsētai - vieta, kuru noteikti jāapmeklē esot Korfu.

Īpaši aizraujošs ir Korfu Arheoloģijas muzejs, kā arī Spianādas augšpusē esošais Āzijas Mākslas muzejs, kas iekārtots greznajā Svētā Mihaila un Georga pilī. Iepazīt seno salas iedzīvotāju ikdienu un apskatīt dažādus aizraujošus priekšmetus var Vēstures un folkloras muzejā. Savukārt, absolūta jautrība visai ģimenei meklējama Aqualand Park, kas tiek uzskatīts par vienu no pašiem labākajiem ūdens trakciju parkiem Eiropā, un ir trešais lielākais pasaulē. Trakā upe, Melnais caurums un daudz citu mazāk zināmu nobraucienu atradīsiet šajā ūdens paradīzē, kas atrodas Agios Ioannis ciemā, 7 km no Korfu pilsētas.

Pēc skaistās Korfu vecpilsētas, fotogrāfiem un citiem estētiem noteikti jādodas ārpus pilsētas, skaisto Korfu ainavu meklējumos. Piemēram, uz Kanoni kvartālu netālu no Korfu pilsētas centra, no kura paveras jauks skats uz Pondikonísi, jeb Peles salu un uz tās esošo ikonisko Panagia Vlacherna kapellu. Lieliski skati atrodami arī Ahileona pilī, atrodoties Angelokastro nocietinājuma kapellas tornī un Paleokastritsa klosterī, kurā atrodas arī neliels muzejs ar bizantiešu ēras ikonām. Netālu no pēdējā atrodas arī Porto Timoni - pludmale tiem, kuriem ar vienu pludmales zonu ir par maz. Vairāk zināma kā Dvīņu pludmale, to veido divas peldvietas, kuras vienu no otras atdala zaļa zemes strēle.

Vairums tūristu ir iecienījuši tādas smilšu pludmales kā Kavos dienvidos un Rodhu otrā salas galā. Tiem, kas tā vien vēlas mierīgi zvilnēt un ķert saules starus bez ļaužu masām visapkārt, iesakām doties uz ziemeļiem, uz kādu no mazajām pilsētiņām, tādām kā senā Kassiópi, Sidari, Agios Stefanos ziemeļrietumos, kur sagaida mierpilna atmosfēra un plejāde dažādu ūdenssporta iespēju, vai uz salas ziemeļaustrumos esošajām klinšu alu mini pludmalītēm. Uz pēdējām ir ierīkots mazāk ceļu, tāpēc daudzi turp dodas ar laivām. Vēl grūtāk sasniedzama ir daiļā Mirtiotissas pludmale, kuru lai atrastu, jādodas apmēram 45 minūtes ar kājām no Pelekas ciema, cauri olīvju audzēm un pēdējie metri - lejup pa stāvu krauju.

Pārgājienu mīļiem jāapmeklē kāds no līkumainās 220 km garās Korfu takas posmiem. Tā ved cauri salai visā tās garumā un, lai arī cik kilometru pieveiksiet, iegūsiet visu salas ainavu spektru - no putniem bagātām lagūnām līdz varenākajām kalnu virsotnēm. Starpcitu, jo īpaši takas dienvidi, netālu no Asprókavos raga, ir piemēroti kalnu velosipēdiem un citiem transportlīdzekļiem. Ja atradīsieties posmā netālu no slavenās Kavos pludmales, noteikti nepalaidiet garām 4 km uz dienvidiem esošās skaistās un romantiskās Panagía Arkoudíla klostera drupas, izbaudiet skatu uz Paksi salu un sekojiet norādēm, kas ved uz Arkudilas pludmali - esat pelnījis atpūtu vietā, kurā par visu padomāts.

Savukārt, Paleá Períthia ir fascinējošs viduslaiku ciems, kas atrodams uz Pandokrātora kalna ziemeļu nogāzes. Iedzīvotāji to pameta sešdesmitajos gados, un nu šis ciems ir kā laika kapsula. Viens no ievērojamākajiem pieminekļiem šeit ir greznā un nesen restaurētā 14. gs. baznīca un tūristiem par prieku atvērtās tavernas.

Aizraujoši dabas veidojumi akmeņu formā atrodami uz rietumiem no populārā Sidari kūrortā. Miljardiem gadu laikā vējš ir izgrauzis smilšakmens klintis, izveidojot tās visneidomājamākajās formās. Vispopulārākais no veidojumiem ir t.s. Mīlas kanāls, kuru, kā vēsta leģenda, mīlas alkstošai jaunietei nopeldot visā garumā, tā saņems kāroto. Savukārt, vienkārši nopeldēties var mazajos līcīšos, kuri ir turpat aiz stūra.

Birkas