VESELĪBA
Brīnumtēja karkade
Show 18779684 xl

Neapšaubāmi, karkade tēju mīl visā pasaulē. To gatavo no hibiskusrozes ziediem, un zem dažādiem nosaukumiem tā ir apceļojusi visu pasauli. Rietumāfrikā to sauc par Bissap, Amerikā un Meksikā to atpazīst kā Jamaikas ziedu tēju, pašā Jamaikā un pārējā Karību reģionā to dēvē par Sorrel, par Gongura to dēvē Indijā un Brazīlijā, Āfrikā to pārdod uz ielām zem nosaukuma Sahel. Starp citu, Ēģiptē un Sudānā to izmanto kā medicīnisko preperātu sastāvdaļu, kā arī pasniedz pirms pirmā mielasta kāzu svinībās. Pirmās atsauces par hibiska tējas lietošanu nāk no Ēģiptes faraoniem, kas to izmantojuši kā veldzējošu dzērienu karstajā Āfrikas klimatā.

Šī, kāršrozes radiniece un populārās istabas puķes - Ķīnas rozes sugas māsa, hibisks ir ārkārtīgi skaists zieds, kuru var lietot arī pārtikā. Dažādiem nolūkiem var izmantot itin visas auga sastāvdaļas, taču tējai izmanto tikai Hibiscus sabdariffa, jeb Rosellas ziedlapiņas. Svaigā vai kaltētā veidā, aplieta ar ūdeni tā veldzē slāpes, tās krāsa priecē acis, un terapeitisko īpašību kopums pārsteidz. Lūk, tās ķermenim labvēlīgo īpašību uzskaitījums:

- Auksta karkade samazina asinsspiedienu, karsta - paaugstina.

- Palīdz samazināt augstu holesterīna līmeni.

- Satur P vitamīnu, kas novērš kapilāru trauslumu un stiprina asinsvadu sieniņas.

- Bagāta ar C vitamīnu, tā paaugstinaimunitāti un palīdz cīnīties pret saaukstēšanos.

- Uzlabo ķermeņa vispārējo izturību un mazina acu nogurumu.

- Tās dabīgie flavonoīdi samazina brīvo radikāļu veidošanos organismā, kamēr antioksidanti attīra sistēmu no visa veida toksiskajiem atkritumiem, tai skaitā smagajiem metāliem.

- Kā lielisks antioksidants, tas palīdz cīņā ar grumbiņām un mazina ādas elastības un mitruma zudumu

- Lielisks palīgs diētai, jo palēlina cukura un cietes vielmaiņu ķermenī, kā arī samazina ātrumu, kādā tie uzsūcas organismā. Spēcīgs enzīmu inhibitors.

- Palīdz nelielu kuņģa darbības traucējumu gadījumos, jo īpaši pret aizcietējumiem.

- Darbojas arī kā maigs diurētiķis, izvadot lieko šķidrumu pa urīnceļiem.

- Uzlabo vielmaiņu un lieliski palīdz alkohola intoksikācijas gadījumā, kā arī uz paģirām.

- Veicina žults izstrādi un aizsargā aknas no nelabvēlīgas ietekmes.

- Palīdz nieru darbībai (nesatur skābeņskābi) un uzlabo aizkuņģa dziedera darbību.

Nelietot karkade vai dzert ierobežotā daudzumā, ja:

- esat grūtniece vai barojat bērniņu ar krūti, jo tā var stimulēt asinsriti iegurņa zonā un dzemdē, kas var izsaukt menustrācijas.

- Jums ir paaugstināta jūtība pret skābiem dzērieniem, kas izpaužas kā kuņģa dedzināšana. Karkade satur lielu daudzumu citronskābes.

Galvenais nosacījums, gatavojot tēju, ir nevis to vienkārši apliet, bet gan vārīt. Uz 300ml ūdens izmanto aptuveni 2 tējkarotes (10ml) kaltēto ziedlapiņu, vai vairāk. Vāra 3-5 minūtes. Cukuru pievieno vārīšanās laikā, kamēr medu vai kļavu sīrupu - pēcāk. Tējas garšu var pamainīt pievienojot: laimu, citronu, citronmētru, piparmētru vai krūzmētru, kanēli, vaniļu, krustnagliņas, anīsu, ingveru, ābolus, ananāsus, vai to sulu, jāņogu vai aveņu lapas, apelsīnu miziņas un, ko tik ne!

Atsvaidzinošam efektam un maigākai garšai varat pamēģināt auksto tējas pagatavošanu - lapiņas aplej ar aukstu ūdeni, pievieno garšvielas un augus pēc ieskatiem, atstāj uz apm. 8 h ievilkties ledusskapī. Turklāt, šis veselīgais un atsvaidzinošais dzēriens var ledusskapī glabāties pat nedēļu!

Jamaikā Ziemassvētku laikā gatavo Agua de Jamaica (attēlā, augstāk), kur karkade pievieno ingvera sakni, atstāj ievilkties, tad pievieno cukuru un reizēm pat mazliet ruma. Dzer atdzesētu, bet, domājams, gards arī karstā veidā. Panamā ap Jauno gadu, savukārt, kakrādes tējai pievieno krustnagliņas, kanēli un muskatriekstu. Iesakām pagaršot arī izmirkušās hibiska ziedlapiņas - tās garšo lieliski, un bez augstākminētajām īpašībām, satur arī 9% olbaltumvielu un 13 aminoskābes, no kurām 6 ir neaizstājamās. Starp citu, izmērcētas hibiska lapiņas labi piestāv vaniļas un plombīra saldējumiem.