VIETAS
Daži ieteikumi prātīgiem vecākiem
Show kids activities blue palace resort elounda crete greece

Ja esat nolēmuši doties uz Krētu kopā ar bērniem, iesakām izvēlēties viesnīcas centrālajā Krētā, proti Iraklijā. Pirmkārt, tā nav tālu no lidostas, un līdz ar to transfērs uz viesnīcu neaizņems pārāk daudz laika, kas ir tik nogurdinoši, it īpaši pēc lidojuma. Otrkārt, tieši šajā Krētas reģionā atrodas vairāki atpūtas objekti, kas paredzēti tieši ģimenes brīvdienām - ūdens un atrakciju parki, kā arī virkne muzeju, kas aizraus arī pašus jaunākos ceļotājus. Dažus, mūsuprāt, interesantākos apskatīsim turpmāk.

Krētas Dabas muzejs

Krētas Dabas muzejs atrodas netālu no Iraklijas ostas. Aizraujošais muzejs veltīts visam, kas saistīts ar salas dabisko vidi, un tas ir sadalīts piecās zonās: zooloģijas, botānikas, antropoloģijas un paleontoloģijas-ģeoloģijas-mineraloģijas. Bez standarta Krētā sastopamās floras un faunas, šeit var atrast arī tādus īpašus eksemplārus, kā dinozauri un lieliski saglabājušos ziloņu sencis Deinotherium giganteum, kas ir lielākais Krētā un 3. lielākais pasaulē jebkad mītušais dzīvnieks. Kad arheologi to atrada, tam bija saglabājušies visi zobi un lielākais jebkad atrasts ilknis - 1,5 m garumā. Šobrīd to restaurētu var apskatīt tā īstajās dimensijās, kas ir 4,5 m augstumā un 6,5 m garumā. Cits aizraujošs objekts ir muzeja 3D interaktīvais zemestrīču simulators, kas apmeklētājiem sniedz iespēju gūt reālās zemestrīces situācijas pieredzi, absolūti drošā vidē. Te iespējams izjust pat līdz 6 grādu spēcīgas zemestrīces spēku un uzzināt, kā pareizi rīkoties līdzīgā situācijā.

Aizraujošs šai Dabas muzejā ir arī Stavrosa Niarhosa atklājumu centrs, kas vairāk orientēts uz bērniem līdz 15 gadu vecumam, un kurā apskatāmas dažādas interesantas diarāmas un fosiliju kolekcijas. Tomēr, viena no mūsu iecienītākajiem vietām muzejā ir plašais Erevnotopos, kas radīts speciāli bērniem. Tur vecāki un bērni var meklēt fosilijas smiltīs, pavadīt nakti nometnē, vadīt mazu laivu un izpētīt dažādas Vidusjūras ekosistēmas. Iesakām izvairīties no turp došanās nedēļas nogalēs, kad tas mēdz būt ļaužu pārpildīts. Parasti ieeja ir 9 €, ar samazināto maksu - 5.50 €

Skatīt ceļojumus uz Krētu

Krētas Vēstures muzejs

Netālu no iepriekšminētā Dabas muzeja, turpat Iraklijas centrā, meklējams arī Vēstures un Folkloras muzejs, kas izvietots elegantā neoklasicisma ēkā uz Iraklijas pilsētas piekrastes ceļa. 22 muzeja telpas lieliski demonstrē Krētas vēsturisko gaitu - no agrīnās kristietības laikiem, līdz Otrajam pasaules karam. Iesakām aplūkot miniatūro Iraklijas pilsētu, kas ataino to, kāda tā izskatījās 17. gs. - tās uzplaukuma laikā. Bez bagātīgas dažādu monētu, keramikas un skulptūru kolekcijas, šeit atrodami arī vairāki brīnišķīgi El Greko gleznojumi, kā arī iespaidīga slavenā rakstnieka Nikos Kazantzakis personīgo mantu kolekcija.

Lai gan Vēstures muzejs ir ļoti interesants pieaugušajiem, tas var nešķist tik aizraujošs bērniem. Tomēr, ja par nieka 1€ iegādāsieties t.s. Guide for Children of IMK (grieķu, angļu, krievu vai franču valodā), tie nespēs vien rimties meklēt dažādos objektus un risināt atjautīgos uzdevumus. Tāpat, bērni var uzzināt par Krētas vēsturi caur jautrām mīklām un spēlēm, dodoties pa īpašo muzeja “bērnu taku”. Un, visbeidzot, vairākās vietās muzejā atrodas jaunās paaudzes tik iemīļotie skārienjūtīgie ekrāni ar aizraujošu informāciju par eksponātiem un kolekcijām.

Lychnostatis Open Air Museum

Šis, viena cilvēka izveidotais muzejs, ir aizraujoša pastaiga laikā. To Giannis Markakis uzbūvēja 6 gadu laikā izmantojot tikai tādus dabiskos materiālus kā koks, akmens un māls. Muzejs apvieno dažādus artefaktus un struktūras, kas saistītas ar Krētas tautas tradīcijām un etnoloģiju, ekonomisko aktivitāti, kā arī kultūru, dabu un vidi. Iespaidīgākie no šeit atrodamajiem objektiem ir: tradicionālās Krētas lauksaimnieku un tirgotāju mājas, vīna un olīvu preses, spirta dedzinātava, aušanas un keramikas darbnīcas, herbārijs, augļu un kaktusu dārzi, tautas mākslas galerija, bibliotēka, minerālu un akmens izstāde, kā arī kafejnīca un veikals. Šeit notiek vairāki ikgadēji pasākumi, kā arī grieķu deju izrādes, kā arī vīnogu un vīna degustācijas. Patīkamākais šeit ir pieeja, ar kādu muzejs izveidots - visi eksponāti ir atstāti “runāt” paši par sevi, un apmeklētājiem ir atļauts laiku pa laikam pieskarties objektiem un tie tiek mudināti smaržot un garšot dažādus augus, augļus un produktus no muzeja klāsta.

Papildus visam iepriekš minētajam, Irāklijas viesnīcās ir visa nepieciešamā infrastruktūra bezrūpīgām ģimenes brīvdienām: baseini, ūdens slīdkalniņi, bērnu rotaļu laukumi, bērnu ēdienkarte, kas viss kopā piesaista tik daudz tūristu ar bērniem. Iraklijas naktsmītnēs jo īpaši tiek piedomāts par to, lai jaunākā paaudze negarlaikotos, un vecākiem nebūtu jāuztraucas par to, ar ko viņus vēl nodarbināt.

Vēlaties doties turp?