VIETAS
Fauna no visas pasaules plašajā Antālijas zooparkā
Show yesil papagan1

Antālija ir populāra tūristu vidū ne tikai jūras, gleznainās dabas un lieliskās apkalpošanas dēļ, bet arī tāpēc, ka tā ir bagāta ar dažādiem apskates objektiem. Adriana vārti, okeāna parks, Hidirlaka tornis un šim uzskaitījumam droši var pievienot arī Antālijas zooloģisko parku, kas ir vislielākais Turcijā.

Zooparks tika atvērts 1989. gadā un tas atrodas aizsargājamā zonā Kemez rajonā. Neskatoties uz tā salīdzinoši īso pastāvēšanas vēsturi, pateicoties pilsētas iedzīvotāju un vietējo varas iestāžu pūliņiem, šim zooparkam ir viss, kas nepieciešams dzīvnieku uzturēšanai un apmeklētāju ērtībai. Zooparks atrodas kalnu pakājē, kas sniedz veldzi savvaļas apmetnes dzīvniekiem, kā arī atpūtas vietas apmeklētajiem.

Zooparka teritorijā ir strūklakas un ezeri ar ūdenskritumiem. Uzkāpjot kalnā, var apskatīt lāčus un tīģerus, kā arī ūdenskritumu ar pirmā Turcijas prezidenta Ataturka galvas atveidojumu. No šī ūdenskrituma cauri visam parkam iztek strautiņi. Karstā dienā var pasēdēt uz tiltiņiem, lai iemērktu kājas atsvaidzinošajā ūdenī. Apmeklētāju ērtībām un orientēšanās labad, pa visu parku ir izvietots daudz norāžu, pateicoties kurām, praktiski nav iespējams apmaldīties.

Mazajiem dabas mīļotājiem ir atvērts Kids Zoo. Tur atrodas dzīvais dabas stūrītis, kur bērni var pabarot pašus mazākos dzīvnieciņus: vistas, pīles, pērtiķus, kazlēnus, ponijus u.c. Parasti mazuļi pēc šīs aktivitātes ir sajūsmināti un iedvesmoti.

Blakus zooparkam ir meža teritorija, kurā ir izvietoti soli ar galdiņiem patīkamai atpūtai. Antālijas zooparkā ir apskatāmi 87 veidu dzīvnieku no dažādām pasaules vietām un klimata zonām. Netālu no ieejas atrodas dīķis, kurā peld pīles. Pagriežoties pa labi, ar sētu iegrožotā teritorijā dzīvo gan lieli, gan mazi ķenguri. Pēc tās seko Kids Zoo, pēc kura apmeklētājus sagaida lamas, vilki, jaki, tīgeri, lāči, pumas, dažādi putni, pērtiķi un mērkaķi, jenoti, truši, kamieļi un citi dzīvnieki. Tāpat parka teritorijā atrodas terārijs ar nelielu mājiņu, kurā mīt ķirzakas un čūskas. Aiz terārija sienām var aplūkot bruņurupučus un lielo Nīlas krokodilu.

Lai nesteidzīgi aplūkotu visu plašo teritoriju, nepieciešamas 3-4 stundas. Vasarā turp labāk doties tuvāk vakaram, kad sāk rimties vasaras svelme un arī dzīvnieki jutīsies komfortablāk. Vēlams paņemt līdzi 1-2 litrus dzeramā ūdens un barību dzīvniekiem, jo to visu iegādat parka teritorijā var būt pagrūti. Ūdens uz vietas maksā dārgāk, bet nokļūšana līdz tirdzniecības vietām var sagādāt neērtības.

Pats vienkāršākais, ērtākais un lētākais veids, kā nokļūt līdz zooparkam ir izmantojot tramvaju Ant Ray. Ar to jābrauc līdz gala pieturai, jāšķērso ceļš pa pazemes pāreju un tad jāturpina doties taisni, sekojot attiecīgajām norādēm. Apmēram pēc puskilometra būs redzama viena no ieejām zooloģiskajā parkā.

Zooparka darba laiks periodā no maija līdz novembrim ir no 9:00 līdz 19:00.