VIETAS
Viss ir labi Abu Dabi
Show abu dhabi

Apvienoto Arābu Emirātu galvaspilsēta ilgu laiku ir atradusies tās spožās, nekaunīgās un lieluma mānijas apsēstās kaimiņienes - Dubaijas - ēnā. Tomēr Abu Dabi arvien vairāk pievilina tos, kuri meklē atelpu no Dubaijas galvu reibinošā tempa. Atrodoties 150 km uz dienvidrietumiem no Dubaijas, šī ir lieliska vieta, kur arī ziemā sauļoties, apskatīt varenas celtnes vai novērot to tapšanu, iepazīt nākotnes pilsētas un satikt eksotiskus dzīvniekus. Zelta pludmales, ūdensparki, izbraucieni pa tuksnesi un daudz citu atrakciju padara Abu Dabi par ideālu vietu atvaļinājumam.

Šeiha Zajeda Lielā mošeja
Redzama no visiem tiltiem, kas savieno Abu Dabi salu ar cietzemi. Šeiha Zajeda mošeja ir kā iespaidīgs ielūgums pilsētā. Mošeju apjož grezni dārzi, tajā ir pasaulē lielākais ar rokām mezglotais paklājs, kupols un lustra, kas sver ap 12 tonnām, laistās Swarovski kristālos un 24 karātu zeltā. Kolonnas ir apdarinātas ar marmora paneļiem, kas inkrustēti ar pusdārgakmeņiem. Šeit ir vieta 41000 lūdzēju, un šī ir viena no nedaudzajām apkārtnes mošejām, kas atvērta visiem apmeklētājiem, izņemot lūgšanu laiku. Sievietes ja neesat nodrošinājusies ar pienācīgu apģērbu, var doties pagrabā, kur tiks izsniegta abaja ar kapuci. Tāpat arī vīriešiem jāievēro AAE ģērbšanās etiķete.

Kapiteļa vārti
Lai gan Pizas tornis Itālijā ir slavens sava slīpā leņķa dēļ, tā nav visvairāk uz sāniem savērsusies celtne. Kopš 2010. gada šis tituls pieder Abu Dabi Kapiteļa vārtiem, kas ir noliekušies par 18 grādiem, padarot to īpaši interesantu fotogrāfēšanai.

The Corniche
The Corniche ir iespaidīga 8 km gara apzaļumota promenāde, ar vairākām piknika un atpūtas vietām. Nav nekā relaksējošāka kā pastaiga šeit pievakarē. Promenādi visā garumā iespējams noiet vienā pēcpusdienā, bet, lai šo procesu paātrinātu, kāpēc gan neizīrēt velosipēdu? No šejienes paverās burvīgs skats uz Arābijas līci un neskaitamajiem debesskrāpjiem, kas iestiepjas debesīs. Divus kilometrus garā pludmale ir brīvi pieejama visiem un aprīkota ar visu nepieciešamo, pat bērnu laukumiņiem un glābēju vienību.

Emirātu pils
Šis ir Abu Dabi lepnums, pielīdzināms Dubaijas Burj Khalifa viesnīcas debesskrāpim. Taču, ja Burj Khalifa stiepjas uz augšu, šī celtne ir izpletusies plašā teritorijā. Nav nepieciešams rezervēt numuru, lai apskatītu šo ievērojamo celtni, jo tā spēlē arī kultūras centra lomu. Milzu kupolveida sargu mājas, peldošās rampas foajē, 114 kupoli un tūkstots kristāla lustras vienaldzīgu neatstāj nevienu. Šeit atrodas arī aizraujošā Barakat galerija, kurā apskatāmi smalki mākslas izstrādājumi no senās Ķīnas, Ēģiptes, Āfrikas, Grieķijas un Romas, kā arī izslavētais zelta stieņu bankas automāts.

Abu Dabi Mantojuma ciemats
Ja vēlaties vairāk uzzināt par šīs valsts spožo pagātni, dodaties uz tās mantojuma zonu. Tā atrodas promenādes galā un tajā ir viss, sākot ar amatnieku darbnīcām, garšvielu veikaliņiem, kamieļiem, beduīnu teltīm, foto izstādēm, beidzot ar muzejiem, mošeju, fortiem, apūdeņošanas sistēmu un pat tirgu, kurā kazas tika iemainītas pret datelēm. Šis rekonstruētais ciematiņš sniedz ieskatu AAE iedzīvotāju ikdienā pirms naftas atklāšanas. Patiesībā šāds autentisks dzīvesveids ir sagalbājies daudzās Arābijas pussalas vietās līdz pat mūsdienām.

Sieviešu rokdarbu centrs
Līdzīgi kā mantojuma ciematā, arī šeit var apskatīt amatniekus darbībā. Šis aizraujošais muzejs piedāvā aplūkot to, kā top īpašās arābu eļļas, suvenīri, vīraki, dažādi pinumi, vietējie apģērbi un sudraba diegu darbi.

Kuģu būvēšana
Netālu no promenādes atrodas Bateen kuģu būvēšanas laukums, kurā var apskatīt to, kā vietējie laivu meistari ar rokām no tīkkoka izgrebj šai apkārtnei tipiskās, tradicionālās dou laivas.

Yas sala
Netālu no lidostas atrodas Yas sala, kurā ir pārpārēm dažādu adrenalīnu paaugstinošu izklaižu. Arī Waterwold, kas ir lielākais ūdens atrakciju parks pasaulē. Tas piedāvā gūzmu nobraucienus ar plostiem, slaidus, biedējošas aizas un nebeidzamu viļņu mašīnas.

Turpat uz Yas salas atrodas arī pirmais tematiskais parks, kas veltīts F1. Ferrari World ir īstā vieta asu izjūtu meklētājiem ar pasaulē ātrākajiem amerikāņu kalniņiem, kuros varat izjust, kā ir traukties 240 km/h lielā ātrumā. Šeit ir atsevišķas zonas gan bērniem, gan pieaugušajiem, kas ļauj ieskatīties Ferrari vēsturē un sacensību aizkulisēs. Šeit atrodas arī slavenā Abu Dabi F1 trase, kurā otrdienās var bez maksas izskriet, nobraukt ar velo, savu auto vai izīrētu, piemēram, Aston Martin GT4, kaut visu trases garumu.

Piekūnu slimnīca
Piekūni ir nozīmīga un neatņemama līča kultūras sastāvdaļa. Jau pie ieejas var novērot satrauktus īpašniekus ienesot kapucēm apsegtos mīluļus. Šeit var apskatīt piekūnus tuvplānā, kā arī speciāli audzētos Ķīnas saluki kucēnus, kas gadsimtiem ilgi ir bijuši beduīnu labākie draugi un lieliski mednieki, sava ātruma un attapības dēļ. Iespējams piedalīties arī šo kucēnu mazgāšanā un apkopšanā. Bērniem līdz 4 gadu vecumam ieeja ir bez maksas.

Ghaf galerija
Šeit, 450 kavdrātmetros, atrodas visplašākā arābu mākslinieku ekspozīcija. Šeit ir labākie vietējo mākslinieku darbi, kā arī regulāras jauno mākslinieku ekspozīcijas.

Manarat Al Saadiyat
Manarat Al Saadiyat tulkojumā nozīmē "apgaismības vieta", un ir Abi Dabu kultūras centrs, kas atrodas uz Saadiyat salas. Šeit četras galerijās visu gadu tiek eksponēti dažādu pasaules slavenu mākslinieku darbi. Tāpat šeit apskatāmi Abu Dabi nākotnes vīzijas maketi, kā arī ekspozīcija, kas uzskatāmi parāda Abu Dabi vēstures līkločus, kas aizsākušies mazā pērļu zvejošanas ciematā.

Masdaras pilsēta
Netālu no lidostas atrodas nākotnes pilsēta Masdara. Šeit aizliegts iebraukt ar automašīnām, jo šī tiek plānota kā pirmā bez oglekļa pilsēta, kas šobrīd ir ciemata izmērā, taču strauji aug un attīstās. Masdaras energoresursi ir saules enerģija, kā arī karstie un spēcīgie tuksneša vēji. Šeit studenti kopā ar zinātniekiem izstrādā dažādas tehnoloģijas, kas ne tik tālā nākotnē varētu būt mūsu ikdiena. Šeit ir organiskās pārtikas kafejnīcas un pa pilsētu kursē pilnībā automatizēti mini-busi.

Al Ain oāze
Netālu no Al Ain Nacionālā muzeja atrodas 3000 gadus sena zaļa oāze. Milzīgajā teritorijā atrodas dažādas fermas un veldzējoši dārzi, kas zeļ pateicoties senai apūdeņošanas sistēmai - falaj. Vislabāk šo miera oāzi apmeklēt no rītiem.

Al Ain paradīze
Šajā fantastiski krāšņajā parkā zeļ ap 10 miljoniem ziedu un ap 300 nokareno augu kompozīciju. Šis ir viens no visskaistākajiem un krāsainākajiem dārziem pasaulē ar dažādās formās apaudzētām instalācijām un ornamentāliem ziedu paklājiem. Ieeja šai aromātu valstībā ir bez maksas.

Al Ain Dabas parks
Šis milzīgais zooloģiskais parks ir mājvieta ap 200 dzīvnieku sugām. Šeit var noskatīties arī barošanas priekšnesumus dzīvnieku dabiskajā vidē. Papildus žirafēm, zebrām, gazelēm, gnu, strausiem, degunradžiem un vairumam citu dzīvnieku parkā uz dzīvi apmeties arī nīlzirgs. Bērniem ieeja šai parkā ir bez maksas.

Tuksneša piedzīvojumi
Katru nedēļas nogali vietējie iedzīvotāji pulcējas futūristiskā stadionā ārpus Al Wathba rajona, lai piedalītos kamieļu sacensībās. Šī haotiskā izrāde ir apskates vērta, it īpaši, ja dosieties turp ar savu 4x4, lai pievienotos konvojam, kas pavada kamieļus. Tikpat aizraujoša ir tuksneša kāpu izbraukāšana, kas vakarpusē var noslēgties ar beduīnu vakariņām kādā no viņu apmetnēm.

Jebel Hafeet
Netālu no Omānas robežas Al Ain rajonā atrodas viens no augstākajiem kalniem AAE - Jebel Hafeet. No tā pakājes līdz pat virsotnei ved labiekārtots līkumots ceļš. No 1249 m augstās virsotnes paveras fantastisks skats uz šo lielisko pilsētu un tuvējo apkārtni. Šī, mūsuprāt, ir lieliska vieta, kur noslēgt Abu Dabi brīvdienas, pārdomājot piedzīvoto un atvadoties no šīs vietas, lai atgrieztos.

Birkas