VIETAS
Varenā Dubaija, 2. daļa
Show 55fa0494c073b3700a18827d76de29ed

Mošejas
Dubaijā atrodas ļoti daudz skaistas mošejas. Viena no daiļākajām ir Džumeiras mošeja, kas ir astoņas reizes lielāka par tās kopiju – Kairas Al Azhar. Parasti mošejās ielaiž tikai musulmaņus, taču šī ir izņēmums, jo šeit pat drīkst uzdot jautājumus par islāmu un vietējo kultūru.

Bastakijas mošeja (attēlā, lejā), lai arī nav tik milzīga, taču ir atzīta par vienu no fotogēniskākajām AAE. Jaukās, mazās mošejas sniegbaltā fasāde ir izdaiļota smalkiem mežģīņu grebumiem. Netālu no tās ir apskatāms arī pēdējais Dubaijas aizsargmūra fragments. Lielā mošeja, savukārt, lepojas ar augstākajiem minaretiem un ir nozīmīga lūgšanu vieta. Šeit ieeja atļauta tikai musulmaņiem, taču arī no ārpuses tai ir pārsteidzoši skaista fasāde ar 45 maziem kupoliem.

Pludmales
Dubaija ir pludmales mīļotāju paradīze, jo šeit smilšu pludmales stiepjas vēl krietni aiz horizonta. Dodieties uz Kite Beach, lai vērotu kaitbordistus lidojam pāri galvai vai uz Džumeiras atvērto pludmali, kur gar pludmali izveidots celiņš skriešanai. Delfīnu pludmale savukārt ir lieliska vieta, kur izklaidēties kopā ar ģimeni vai draugiem. Šeit var ne tikai vērot delfīnus, bet arī pievienoties tiem un papeldēt kopā. Tāpat iespējams nodarboties ar snorkelēšanu un niršanu, vai izbraukt ar ūdensslēpēm.

Parki
Kad ķermenis pludmalē ir uzkarsis līdz maksimumam, jādodas meklēt koku pavēni kādā no Dubaijas daudzajiem parkiem. Mushrifa parkā dabīgi aug Emerātiem tipiskie koki, krūmi un ziedi. Šeit mājvietu atraduši dažādu retu sugu putni. 124 ha lielajā teritorijā ir daudz peldbaseinu, ezeru, strūklaka, bērnu rotaļlaukumi, vilciens, kā arī kamieļu un poniju izjādes iespējas. Mamzara parkā ir arī droša pludmales zona ar glābējiem, lagūna un bērnu laukumiņi. Taču, ja ar zaļu zālīti un pāris atrakcijām par maz, dodieties uz Dubaijas Brīnumu Dārzu, kur iespējams izbaudīt visneiedomājamāko formu ziedu eksploziju - sastopamu tikai Dubaijā!

Akvaparki
Ja arī parki nesniedz vēlamo veldzi, laiks izbaudīt Dubaijas akvaparkus! Dubaijā, šķiet, pārsteigt nespēj nekas, pat ne peldošs piepūšamais Arābu Ūdensparks, kas pietauvots netālu no pludmales. Tas sastāv no vairākām piepūšamām „saliņām”, pa kurām var lēkāt, šļūkt no slidkalniņiem vai rāpelēt pa sienām. Tikpat iespaidīgs ir Bounce – iekštelpu tramplīnu spēļu laukums ar 100 savā starpā saistītiem tramplīniem, milzu gaisa spilveniem un atsperēm. Beidzot tas ir iespējams - staigāt pa sienām! Tikpat aizraujošs ir Atlantīdas stilā veidotais The Lost Chambers Aquarium, kas ir milzu akvārijs, kurā var apskatīt haizivis, jūras zirdziņus un zušus, kā arī izbaudīt skārienjūtīgo akvāriju un citas interaktīvas atrakcijas.

Taču neviens pasaules ūdens atrakciju parks nevar līdzināties Wild Wadi ūdensparkam. Šeit ir cilvēku veidoti pērkona negaisi, 30 ūdens izbraucieni, 13 savienotas ūdensmalas, ūdens amerikāņu kalniņi, kā arī 3 bērniem draudzīgi restorāni un vairums citu unikālu atrakciju. Viss parks ir veidots pēc leģendas par Juhu, kas buroja kopā ar slaveno Sinbadu, un pērkona negaisa dēļ kopā ar ģimeni tika atstāts uz vientuļas salas.

Tikpat iespaidīgs ir arī milzu Aquaventure ūdensparks. Zem skaidras debess šeit atrodas bērnu zonas ar ūdensmetējiem, pieaugušie var lasities pa 10 lieliskiem kalniņiem, bet adrenalīna faniem ir iespēja izbaudīt nobraucienus, kas ved gar lagūnām, kurās mitinās haizivis. Tomēr, ja ir vēlme atpūsties, šeit ir arī privātā pludmale ar lielisku skatu uz tropisko apkārtni.

Tuksnesis
Kad pilsētas spozme un burzma sāk kļūt nomācoša, ir iespējams doties ekskursijā uz Tuksneša dabas aizsardzības rezervātu. Lai gan tuksnesis parasti asociējas ar ekstrēmu karstumu, sausumu, dzīvības un, protams, arī jautrības neesamību, Dubaijā viss ir drusku savādāk. Šeit apkārtnes tuksnesis ir kā spēļu laukums bagiju entuziastiem un tā šeit ir ļoti nopietna aizraušanās, vismaz spriežot pēc tā, kā aprīkoti ir šie braucamrīki – drošības sēdekļi, jostas, ķiveres, nakts apgaismojums, uguns dzēšamie aparāti, mehāniskais atbalsts un pat papildus braucamrīks, lai apmaldīties nebūtu iespējams. Šo visu iespējams izbaudīt uz pašu ādas, piesakoties braucienam, ja vien neesat zaķpastala.

Šo dabas parku attīstīja kāds šeihs Muhameds, kurš izdzina kamieļu audzētājus, sastādīja 6000 kokus, un drīz pēc tam šeit atgriezās tādas aizsargātās sugas kā Arābijas gazele, Etiopijas eži un dažādi smilšu kaķi. Kā jau daudz kas Dubaijā, arī šis nav pilnībā dabīgs rezervāts, bet tik un tā tas ir apbrīnas vērts. Šeit atrasties atļauts tikai gida pavadībā, ar kura palīdzību arī ir iespējams izbraukt ar 4x4, smilšu dēli, kamieļiem, zirgiem, apskatīt piekūnu medības vai piedalīties beduīnu vakariņās, kā arī pārlaist nakti tuksnesī, lai no rīta paceltos debesīs ar gaisa balonu.

Ja vēlaties izbaudīt tuksnesi privātākā atmosfērā, bez citiem tūristiem, dodieties uz izsmalcināto Bab Al Shams, kur, uz jumta sēžot, varēsiet baudīt kokteili, kamēr saule rietēs aiz tuksneša kāpām. Avantūristi var izīrēt 4x4 konvoju un doties uz Hattas dabīgo klinšu baseinu vai apskatīt Emirātu vienīgo dabīgo ūdenskritumu - Wadi Wurrayah.

Golfs
Dubaija ir arī golfa paradīze, jo šeit gandrīz visus laukumus ir izstrādājušas golfa zvaigznes, piemēram, Kolins Montgomerijs vai Ērnijs Elss. Dubaijas Tuksneša Klasikas sacensības tiek rīkotas 18 bedrīšu Emirātu Golfa klubā, kas tiek uzskatīts par izcili izveidotu golfa laukumu. Tik pat iespaidīgi ir gan Dubaijas Kanāla golfa laukums, gan arī Jahtu kluba laukums, kurā ietilpst 72 sitienu laukums, izaicinošs „pitch’n’putt” laukums, kā arī kluba māja, kas atgādina Sidnejas Operas namu. Arī uz golfa spēli jāpiesakās laicīgi, jo īpaši, ja vēlaties izmēģināt pirmo golfa laukumu, kuru izstrādājis superzvaigzne Taigers Vuds, ar nosaukumu Tiger Woods Dubai.

Kamieļu skriešanās sacensības
No novembra līdz martam, katru ceturtdienu un piektdienu, Dubaijas Kamieļu Skriešanās asociācija organizē šī populārā sporta veida sacensības. Tās noris agri no rīta Nad Al Sheba rajonā, ārpus Dubaijas.

Iepirkšanās
Stāstot par Dubaiju, nevar nepieminēt iepirkšanos. Dubaijā ir apmēram 70 iepirkšanās centru, lielākais no tiem, kā arī visā pasaulē, ir Dubai Mall, kura 1.79 miljonu kvadrātmetros ietilpst 1200 veikalu. Lai gan iepirkšanās Dubaijā nav pati izdevīgākā, izņemot zeltu un elektroniku, tā tik un tā ir izcila pieredze. Pilsētas lielveikali ir neierobežotas fantāzijas iemiesojumi, ar daudz sireālām izklaides iespējām un krāšņu, grandiozu arhitektūru.

Lai iegūtu neaizmirstamu iepirkšanās piedzīvojumu, dodieties uz Deiras tirgu, kas atrodas netālu no kanāla. Atsauciet atmiņā visu, ko zināt par kaulēšanos, kas noderēs iegādājoties jebko, sākot no garšvielām, beidzot ar nevainojamu uzvalku. Deiras Zelta tirgus ir izslavēts kā lielākais zelta tirgus pasaulē, un tas ir iemesls tam, kāpēc Dubaiju mēdz dēvēt par „Zelta pilsētu.” Šeit tiek piedāvāti plašā klāstā dažādi zelta izstrādājumi, pamatā, rotas un juvelieru darinājumi, sākot no tradicionālajiem, beidzot ar moderniem, tāpat tiek dota iespēja pircējam izveidot savu dizainu.

Vēl vairāk par šī dārgmetāla apstrādes kultūru var uzzināt Zelta un Dimantu Parka muzejā. Šeit interesenti var zem viena jumta sastapt ap 118 ražotāju un 30 tirgoņu. Kompleksa muzejs stāsta par arābu juvelierizstrādājumu vēsturi, kā arī organizē īsas ekskursijas ražotnes iekšienē. Attēlā lejā: no bankas automātiem izņemamās zelta vienības.

Deiras garšvielu tirgū tiek pārdotas visas pasaulē zināmās garšvielas. Tirgotavas ir stāvgrūdām pilnas ar ķimenēm, papriku, safrānu, etiķkoku un timiānu, un visapkārt patīkami virmo rožūdeņa un vīraku aromāti. Tirgus tika uzcelts 19.gs. 30-jos gados, un nu tajā skatāmas atjaunotas koka velves un vēja torņi. Lai izbaudītu tūristiem nepierastāku maršrutu, dodieties uz zivju tirgu, kur vietējie sniedz īstu tirgošanās meistarklasi.

Dubaijas lielveikals (Dubai Mall)
Šis milzu tirdzniecības centrs ir savienots ar Burj Khalifa un Dubaijas Akvāriju. Šeit atrodas 22 ekrānu kinoteātris, atrakciju parks, bērnu pasaule, kā arī neskaitāmi veikali un ēdināšanas iestādes, tāpat arī slēpošanas halle. Lielveikalā praktiski visu laiku var izklaidēties kāda dzīvās mūzikas priekšnesuma pavadībā vai modes skatē.

Dubaijas akvārijs
Dubaijas lielveikala apakšstāvā atrodas viens no lielākajiem tūristu "magnētiem" – 10 miljonu litru ūdens tvertne, kurā mājo ap 140 jūras dzīvnieku sugu. Šis ir viens no lielākajiem un skaistākajiem akvārijiem pasaulē, un apmeklētāji šeit var gūt elpu aizraujošu pieredzi, kā arī uzzināt, kas notiek okeāna gultnē. Apmeklējot šo akvāriju, rokas attālumā ir iespēja aplūkot haizivis, dzeloņrajas, piraijas, ūdrus, milzu samus un, protams, burvīgu pingvīnu koloniju.

Slēpošana Mall of the Emirates tirdzniecības centrā
Stāstot draugiem, ka dodaties slēpot uz tuksnesi, varētu izklausīties, ka esat iejuties Minhauzena ādā, taču Dubaijā arī tas ir iespējams. 700 veikalu lielā Mall of the Emirates slēpošanas centrs Ski Dubai sniedz patiesi lielisku slēpošanas pieredzi, tā garākais nobrauciens ir ap 400 m, bet kalnu virsotne ap 60 m augsta. Šeit ir izīrējams viss nepieciešamais inventārs un tiek piedāvāti droši skapīši privāto mantu glabāšanai. Šī ir lieliska vieta, kur apgūt slēpošanu profesionālu instruktoru pavadībā, kā arī trenēties īpašā free-style zonā. Bērni spiegs no sajūsmas par piepūšamajām šļūcam-caurulēm. Bet jau tā ideālo Ziemeļpola atmosfēru papildina īsts pingvīnu maršs vairākas reizes dienā.

Ēdiens
Neapšaubāmi viens no labākajiem veidiem, kā iepazīt dažādas kultūras un sociālos slāņus, ir caur vēderu. Dubaijā tas ir iespējams, jo šeit ir iespējams nobaudīt gan pasaules līmeņa šefpavāru izsmalcinātos, Mišelina zvaigznēm „apbērtos” šedevrus, gan lieliskus gardumus aziātu un vietējās ēstuvēs, gan arī izvēlēties Al Dhiyafah piedāvājumu, kas ir iela Dubaijā, kur var paēst gardi un lēti. Šeit maltītes ietur pilsētas ne tik bagātie iedzīvotāji, tāpēc ir iespēja piesēst maliņā, vērojot dažādos cilvēkus, kamēr tiek baudīts ēdiens no Libānas, Irānas vai Indijas subkontinenta. Ielas ziemeļu galā atrodas Sidra, kur pasniedz gardus salātus ar dažāda veida grillēto gaļu, kas liek garšas kārpiņām sarosīties. Otrā ielas galā savukārt Pars Iranian Kitchen pasniedz sulīgu jēru un turpat uz vietas grillētas svaigas jūras veltes, pretī Pars atrodas labākā vieta karija baudīšanai - Ravi restorāns.

Alkohola aizlieguma dēļ restorāni ārpus viesnīcām nedrīkst tirgot alkoholu, taču, ja par divām personām maksājat mazāk kā 25 euro par maltīti, tad būtu grēks žēloties. Turklāt dažās no 450 emirātu viesnīcām ir pat 26 bāri, restorāni un klubi, tā, ka izslāpis nepaliksiet! Ja atrodaties Dubaijā piektdienā, varat piedzīvot ļoti savādās šīs pilsētas attiecības ar alkoholu. Lai gan šī ir svētākā musulmaņu nedēļas diena, daudzi pilsētas restorāni piedāvā tā saucamo „Šampanieša branču.” Šis nav kulinārais brančs, kā pierasts, bet gan pārmērību virsotne. Alkohols šeit plūst kā no pārpilnības raga, bet bufetes vai lūzt no gardumiem, un pat visizvēlīgākais gardēdis vēlāk lūgs pēc gremošanu veicinoša preparāta.

Dubaijas lielie celtniecības plāni nedaudz ir iekavējušies Dubaijas ekonomiskās krīzes dēļ, taču palēnām celtniecība atjaunojas un ap 15% pasaules celtniecības krānu atgriežas šai varenajā vietā, lai padarītu to vēl ievērojamāku. Ne šīs pasaules pieredze, kā arī vēl daudz kas pārsteidzošs gaida jūs Dubaijā!

Birkas