KULTŪRA
Aizraujošais kukeri rituāls
Show 660 2996f4bda6021ad8c3023090951e7860

Šeit ķekatnieki atpūšas Bulgārijā notiekošā karnevāla laikā. Smalki izstrādāti un ārkārtīgi biedējoša paskata mošķi jeb Kukeri dodas pilsētas ielās, kas ir tradicionāls bulgāru rituāls, ko veic, lai aizbiedētu ļaunos garus un nodrošinātu labu ražu. Šai rituālā piedalās bulgāru vīri, ietērpti ar rokām darinātos, smalki izstrādātos kostīmos, kas aizsedz lielāko daļu ķermeņa un ietver koka maskas un pie jostas piestiprinātus lielus zvanus.

Rituāla laiks mēdz atšķirties pa reģioniem, bet pārsvarā tas notiek ap Jauno gadu pirms Lielā Gavēņa, un citviet 7 nedēļas pirms Lieldienām (kad ir bulgāru senais Jaunais gads). Šie mošķi dejojot apstaigā ciematus, lai ar saviem kostīmiem un zvanu skaņām aizbaidītu ļaunos garus. Tiek uzskatīts, ka tas ciema ļaudīm nodrošinās pārticību, veselību un laimi nākamajā gadā. Katrā ziņā uz rituāla brīdi prieks valda pār visiem gan tiem, kas to vēro, gan, protams, pār pašiem dalībniekiem.

Kukeri ripinās pa zemi, lai iegūtu spēku no tās un kļūtu veselāki. Zvanu skaņas tiek izmantotas, lai pasargātos no ļaunās maģijas. Jo augstāk lec kukeris, jo garāka izaugs labība.

Kukeru kostīmi ir rotāti krāsainiem diegiem, lentītēm, mežģīnēm un spogulīšiem. Liela daļa kukeru nēsā garspalvainus kostīmus. Šie tērpi parasti attēlo dažādus dzīvniekus, piemēram, kazas, aunus, buļļus, vai vistas. Dažiem ir līdzi koka zobeni, slotas vai citi draudīgi instrumenti.

Koka maskām var būt arī divas sejas. No vienas puses tā ir labsirdīga un smaidīga seja ar uzrautu degunu, no otras - draudoša ar līku degunu. Tadejādi tiek attēlota labā un ļaunā līdzāspastāvēšana. Liela nozīme ir arī dekorāciju krāsām - sarkanā simbolizē auglību un saules uguni, melnā - Māti Zemi, baltā ir ūdens un gaismas simbols.

Ar kostīmu palīdzību tiek parodēti dažādi tēli, nesmādējot pat tādus cienījamus personāžus kā garīdznieki un policisti. Tiek uzskatīts, ka smiekliem ir īpaši maģisks spēks, kas labdabīgi stimulē floru un faunu. Kukeri ar labām aktiera dotībām mēdz uzrīkot aizraujošu un vizuāli baudāmu izrādi.

Pēc ciema apstaigāšanas, kukeri parasti pulcējas ciema galvenajā laukumā, lai turpinātu trakulīgās dejas un uzjautrinātu cilvēkus. Par gājiena laikā savākto naudu tiek rīkotas dzīres.

Kopumā šis ir ļoti dzīvīgs un jautrs pasākums, jo maskās ģērbtie vīri var iztrakoties pēc sirds patikas, un darīt to, ko parasti neatļautos. Tie daudz joko, spēlē dažādas spēles un āzējoties iesaista arī vērotājus.

Protams, būtu žēl tik dramatiskus un nopietni izstrādātus kostīmus uzvilkt tikai vienreiz gadā, tāpēc kukeri mēdz parādīties arī citos Bulgārijas svētkos un festivālos, piemēram, Rožu festivālā.

Razlogā, Sandanski, Pernikā (netālu no Sofijas) un Petrihā kukerus var vērot Vecgada vakarā un 1. janvārī. Blagovgradā šis rituāls notiek jau ap 25. decembri, kamēr Široka Lakā – marta sākumā. Ja plānojat apmeklēt Bulgāriju, šos datumus ir patiešām vērts ielāgot!

Kontrastam - piedāvājam iepazīt Bulgārijas rožu eļļas labās īpašības

Birkas