VESELĪBA
Bulgārijas rožu eļļa
Show rose valley pic 1 bigcommerce 1  51301

Bulgārijai ir vairāki simboli, ar kuriem tā ir pazīstama visā pasaulē. Viens no tiem ir rozes un to eļļa, kas ir visvērtīgākais, ko var iegūt no šīs ziedu karalienes ziedlapiņām.

Jau kopš seniem laikiem ir zināms, ka rožu ekstraktam un ēteriskajām eļļām ir spēcīga antiseptiska un pretiekaisuma darbība. Eļļas prietiekaisuma iedarbība ir saistīta ar tās spēju samazināt asinsvadu caurlaidību un stabilizēt šūnu membrānas, kamēr tās antiseptiskās īpašības tiek nodrošinātas pateicoties fitoncīdu esamībai.

Rožu eļļa ir arī spēcīgs atjaunojošs līdzeklis, kas paaugstina ādas elastību un palīdz sabalansēt tās mitruma līmeni. Krēmiem, kas paredzēti sausas un jūtīgas ādas kopšanai, ir vēlams pievienot rožu eļļu. Rožu, kā arī visas pārējās ēteriskās eļļas viegli iesūcas ādā un iedarbojas uz asinsriti, tāpēc tās plaši izmanto visa veida masāžām.

Bulgārijas rožu eļļa ir slavena visā pasaulē savas izcilās kvalitātes dēļ. To izmanto, lai ārstētu ādas slimības, herpes un pat stomatoloģijā. Žultsakmeņu slimības tiek ārstētas ar speciālu preparātu - Rozanol. Rožu eļļa izšķīdina nierakmeņus un akmeņus žultspūslī, kamēr injekcijas ar sastāvā esošu rožu eļļu palīdz cīnīties ar bronhiālo astmu.

Īpaša vieta rožu ēteriskajai eļļai ir aromterapijā. Jau kopš senseniem laikiem rozes aromāts tiek uzskatīts par mīlas, harmonijas, izaugsmes un veiksmes aromātu. Rožu eļļu izmanto, lai mazinātu nemieru, stresu un depresiju. Maigais un smalkais rozes aromāts sniedz harmoniju dvēselei, nomierina nervu sistēmu, vienlaicīgi paaugstinot tonusu, uzlabojot garastāvokli un iedvešot pārliecību par saviem spēkiem. Rožu eļļas aromāts tiek uzskatīts arī par spēcīgu afrodiziaku.

Parfimērijā par visvērtīgāko tiek uzskatīta rožu eļļa, kas iegūta ar hidrodestilācijas metodi no, tā saucamās, Kazanlikas rozes. Tā pieder pie Rosa damascene dzimtas, taču daudzo krūmaugu un zinātniskās selekcijas gadu laikā tā ir iemantojusi jaunas un vērtīgas īpašības, kas svarīgas industriālajai kultūrai. Tālab to mēdz uzskatīt par atsevišķu sugu. Tāpat eļļas iegūšanai Bulgārijā izmanto Rosalba L rozes, taču krietni mazākos apmēros.

Bulgārija saražo ap 70% no visā pasaulē pieejamās rožu eļļas un tā ir izslavēta krietni ārpus valsts robežām kā viena no vislabākajām pasaulē. Tur to ražo jau vairāk kā 300 gadus un pats destilācijas process nav īpaši mainījies arī mūsdienās.

Lai iegūtu 1 kg rožu eļļas, ir nepieciešams ap 4 tonnām rožu ziedlapiņu. Rozes zied tikai vienu mēnesi, kura laikā ir jāpaspēj novākt visa raža. Novākšana notiek ar rokām un to jāpagūst paveikt līdz saules ausmai.

Viss iepriekš minētais arī veido rožu eļļas augsto cenu. Vairāk par šo procesu iespējams uzzināt aizbraucot uz Kazanlikas ciemu, kur atrodas rožu muzejs, rožu ieleja un notiek ikgadējais Rožu festivāls.

Birkas