VIETAS
Sniega karaļvalsts Cellamzē-Kapruna
Show titul

Ar ainavām, kādas ir sastopamas Austrijas Cellamzē un Kaprunas reģionā (Zell am See-Kaprun), nav brīnums, ka šī ir viena no tūristu iecienītākajām vietām visu gadu. Pateicoties 19. gadsimta arhitektūrai, gleznainajam Celles ezeram un fonā esošajiem kalnu masīviem, šeit ik uz soļa ir iemūžināšanas vērtas ainavas. No novembra beigām līdz pat vēlam aprīlim šī kļūst par ļoti apmeklētu vietu, pateicoties dažādo ziemas sporta veidu iespējām.

Netraucē arī fakts, ka pati Cellamzē pilsētiņa atgādina fotokartiņu ar idillisku ziemas ainu. Šeit ir aizliegts pārvietoties ar auto, un visa pilsēta mudž no ļaužu piepildītām piemīlīgām kafejnīciņām un restorāniem. Šī pilsēta un vēl četri Cellamzē reģiona ciematiņi ir iekārtojušies ap nelielo Celles ezeru, kas atrodas 750m virs jūras līmeņa. Ziemas mēnešos tas aizsalst, tad tā ir lieliska vieta pastaigām pa ledu un slidošanai.

Taču pilsētiņu no vēja aizsedz kalnu masīvs, kura dēļ šo vietu ik ziemu apmeklē tūkstošiem sniega sporta veidu mīļotāju. Šīe kalni veido pakava formu un pārsvarā ir klāti mežiem un ganībām. Atliek tikai no pilsētas centra “noķert” speciālo "CityXpress" vagoniņu un doties augšup uz 1965m augsto Schmittenhöhe virsotni. No šejienes sākas plati nobraucieni ar grandioziem skatiem uz tuvējo apkārtni, kuru burtiski nosējušas mazas kalnu mājiņas.

Šeit atbilstošu nobraucienu atradīs jebkādas sagatavotības slēpotājs vai snovbordists. Iesācēji parasti sāk ar kalna galā esošo t.s. zilo nobraucienu, pieredzējušākiem ir vairāk kā 50km garas sarkanās un zilās distances, kā arī 6,5km garā Schutt, kas ved uz 1200 metrus zemāk esošo kūrortu. Profesionāļiem tiek piedāvātas vairākas garas, vidēji stāvas melnās kategorijas distances, kas ved cauri mežam, starp kokiem. Bērniem vispiemērotākās būs Maiskogel un Schmittenhöhe esošās nogāzes.

Turklāt mazākie var apgūt slēpošanu rotaļīgā veidā kopā ar pūķīti Šmidolīnu un viņa draugiem nesen atvērtajā “Šmidolīna drakonu parkā”. Frīstaila interesentiem ir speciāls parks šo prasmju noslīpēšanai, tas ir gana liels izaicinājums arī pieredzējušiem braucējiem. Schmittenhöhe nogāzē atrodas arī pasaulē garākā “jautrā nogāze”, kas ir 1300m garš nobrauciens ar vairākiem tuneļiem un asiem pagriezieniem. Cellamzē populāra ir arī nūjošana, staigāšana ar sniega kurpēm un laišanās pa kalnu ar milzu kamanām.

Krosa slēpotājiem šeit ir kopumā ap 200km dažāda garuma un veida slēpošanas ceļu, no kuriem daži ved pa Celles ezeru, kamēr citi - lielā augstumā uz Schmittenhöhe nogāzi.

Cellamzē ir iemīļojuši arī snovbordisti, kuri novērtē ne tikai galvu reibinošās ainavas un ekstrēmos nobraucienos starp kokiem, bet arī speciālo “Fun Park”, kurā ir gan t.s. half-pipe, gan boarder-cross kursi ar rampām un izciļņiem, kā arī plašu teritoriju, kur vienkārši vizināties un šķelt "pūderi".

Bezmaksas autobusi izvadā interesentus pa tuvējo apkārtni, arī uz 7,5km netālo Kaprūnas reģionu, kur atrodas šejienes augstākā virsotne - 3029m augstais Kitzsteinhorn, kuru klāj mūžīgais ledājs. Šīs vietas ir apvienojušās vienotā slēpošanas zonā ar nosaukumu “The Europa Sport Region Ski Area”. To veido 81 individuālā distance, ar kopējo garumu 130km un 53 pacēlājiem. Jāiegādājas tik atbilstoša caurlaide un aidā!

Kitzsteinhorn virsotni agrāk vai vēlāk vēlas iekarot visi, kas ierodas šai reģionā. Šis ir vienīgais kalns šai regionā, kur sniegs ir garantēts no oktobra līdz jūnijam. Uz šīs nogāzes asas izjūtas garantētas pat vispieredzējušākajiem slēpotājiem. Uz Kitzsteinhorn dodas arī frīstaila un frīraida cienītāji, kur tiem ir izveidotas piecas trases. Turklāt šeit atrodas Zalcburgas provincē augstākā panorāmas platforma ar nosaukumu "Gipfelwelt 3000" un tā saucamā “Ledus nometne”, kas ir visai interesants iglu komplekss, kurā norisinās dažādi pasākumi.

Pirms nakts izklaidēm vai miera variet nobaudīt vakariņas kādā no ārkārtīgi daudzajām apkārt esošajām ēstuvēm, kurās sastopama gan reģionā, gan arī Eiropas virtuve, kā arī palutināt sevi spa un citās veselību veicinošās iestādēs.

Tomēr liela daļa šī kalnu kūrorta apmeklētāju nododas nakts dzīrēm, no kurām ir pagrūti ateikties, jo īpaši, ja esat ieradies jautrā draugu kompānijā. Ik vakaru vairākas Alpu mājiņas, viesnīcas un slēpošanas namiņi pārvēršas par ballīšu degpunktiem, kur iespējams nosvinēt dienas sasniegumus un priecāties kaut līdz pat rīta gaismai. Protams, nedaudz augstāk pa nogāzēm ir iespējams atrast arī pa kādam elegantākam un romantiskākam nakts lokālam, kur baudīt vakaru klusākā atmosfērā, bet var arī doties uz nakts slidotavu, boulingu vai kino.

Ik ziemu Cellamzē-Kaprunas kūrorti pārvēršas par īstu sniega karaļvalsti, kuru ir vērts redzēt savām acīm, un nav labāka veida izbaudīt šo daili, kā nodarbojoties ar kādu no ziemas sporta veidiem. Šādam atvaļinājumam ir visas iespējas sasniegt pavisam jaunas baudas virsotnes!