VIETAS
Viena diena paradīzē jeb Tauriņu ieleja
Show 0218

Tauriņu ieleja atrodas Belcegiz līča rietumu krastā un ir izslavēta ar paradīzei līdzīgu skaistumu. Tur ir daudz romantisku stūrīšu, ūdenskritumi un bagātīga veģetācija. Šeit nav iespējams nokļūt pa sauszemi, tālab katru dienu no Fethije kursē ekskursiju jahtas, kuras izvadā vietējos iedzīvotājus un tūristus.

  1. gadā šai ielejai tika piešķirts aizsargājamās zonas statuss, ar kuru tika aizliegta būvniecība šajā teritorijā. Lai ieraudzītu visu eksotiku kopumā, ir jādodas augšup pa Babadag kalna nogāzi, kuru veido daudz asu akmeņu. Tas ir tā vērts, jo apbrīnojamo skatu, kas paveras, ir grūti aprakstīt vārdiem.

Miljardiem tauriņu ir burtiski pārklājuši ik akmeni, stumbru, zaru un lapiņu. Spārniņu spilgtais krāsojums, kombinācijā ar augu zaļajiem toņiem, apžilbina acis. No sākuma var šķist, ka tā ir ielejas dabīgā nokrāsa. Taču, atliek tikai nedaudz patraucēt šīs trauslās radības, kā viss tauriņu bars paceļas gaisā, un ieleju pārklāj ēna. Tas rada tik sirreālas sajūtas, ka tā vien šķiet, ka atrodies ne uz šīs pasaules. Planējošie skaistuļi atgādina konfeti vai košu uguņošanu.

Šī ir mājvieta gandrīz visām Vidusjūras tauriņu sugām, tostarp arī ļoti retām. Fethije Tauriņu ieleja ir ļoti gleznaina no vasaras sākuma līdz pat rudens vidum.

Nedaudz tālāk gar piekrasti atrodas burvīgi ūdenskritumi, kuros satek vēsi un tīri kalnu strautiņi, kuri meklē ceļu uz jūru. Ceļš gar ūdenskritumiem paver ļoti skaistu ainavu uz ieleju un sulīgiem koku biezokņiem. Tā vien prasās to visu iemūžināt foto vai video, tikai žēl, ka kameras neuztver fantastisko aromātu, ar kuru ir piesātināts ielejas gaiss. Savvaļas augu smarža sajaucas ar lapu, ziedu un sveķu smalko aromātu buķeti. Šī iemesla dēļ, pastaigas pa šo apvidu paliks atmiņā uz visiem laikiem.

Tauriņu ielejā ir vēl kāda ievērības cienīga vieta, proti, senais Faraļas ciems, ko mūsdienās sauc par Uzunjurtu. Līdz tam nokļūt var pa taciņu, kas sākas no krasta un ved pa labi. Vietējie iedzīvotāji šeit nodarbojas ar dārzkopību, kas viņiem palikusi mantojumā no bizantiešiem un grieķiem.

Šeit nav viesnīcu vai viesu namu, kuros pārlaist nakti, taču ir iespējams uzsliet telti vai apmesties kādā starp kokiem uzceltā bungalo. Vasarās pludmalē atrodas kafejnīcas, kurās jums ar lielāko prieku pastāstīs par ieleju un, ja nepieciešams, parādīs arī labāko maršrutu. Pēc rezervāta apmeklējuma, var izpeldēties fantastiskajā līcī ar vistīrāko tirkīza krāsas ūdeni un ļauties saules staru glāstiem smilšu pludmalē.

Ir gan jāatzīmē, ka Fethijes tauriņu ielejā nav attīstītas infrastruktūras ar internetu un citiem civilizētās atpūtas labumiem. Tā piesaista ar savu ārkārtējo burvību, dabas krāšņumu un neatstāj vienaldzīgu nevienu tur ieradušos.

Birkas