KULTŪRA
Gardākais Taizemē, 2. daļa
Show titul

Iesākums: Gardākais Taizemē

Taizemē par kariju dēvē ēdienu, kura pamatā ir tik daudz šķidruma, ka eiropiešu izpratnē to varētu mierīgi dēvēt par vismaz biezzupu. Tomēr, to pasniedz kā piedevu rīsiem, ar kuru tradicionāli dalījās visi ģimenes locekļi. Vispopulārākais ir zaļais karijs, jeb Gaeng Kiew Wan, kas ir vidēji biezs un pikants vistas, baklažānu, bambusa dzinumu maisījums ar koriandru, saldo baziliku, zaļā karija pastu un kokosriekstu pienu.

Sarkanais karijs, jeb Gaeng Daeng/Pet ir biezāka un arī asāka versija, kurā izmanto sarkanā karija pastu un kafīra laima lapas. Savukārt, Panaeng gatavo gan no vistas, gan cūkgaļas, gan liellopu gaļas. Tas garšo līdzīgi sarkanajam karijam, taču kokosriekstu piena bāzes mērce ir vēl biezāka un bagātīgāka, un garša - maigāka un saldāka. Pareizi pagatavotam Panaeng tikko skarot mēli, notiek spēcīga dažādu dinamisku garšu eksplozija, kuru grūti atkārtot.

Gaeng Massaman ir saldens karija variants ar gaļu un kartupeļiem, zemesriekstiem, muskatriekstiem, kanēli un dažkārt arī apelsīnu vai ananāsu sulu. Šajā variantā tiek izmantoti daudz elementu, kas ir ievesti no citām kultūrām, un nekur citur Taizemes virtuvē nepārādās.

Vislabāk karijus nobaudīt Taizemē: www.lastmin.lv/lYJrf

Kai Pad Med Ma Muang (vista ar Indijas riekstiem)

Viens no tūristu iecienītākajiem ēdieniem, iespējams tā dažādo tekstūru dēļ. Sautētā vai grilēta vista savienojumā ar grauzdētajiem riekstiem, sīpoliem, čilli pipariem, burkāniem, sēnēm un nedaudz medus paveic brīnumus pat ar visprasīgākajām garšas kārpiņām. Šis ir ļoti vienkāršs, nav pikants, bet tai pat laikā ļoti tipisks taizemiešu ēdiens, kurš garšos arī bērniem un cilvēkiem, kas nav pieraduši pie pikantuma.

Nobaudiet Kai Pad klātienē: www.lastmin.lv/y2BpI

Pad Krapow Moo Saap (Cepta cūkgaļa ar baziliku)

Šis ir viens no pašiem populārākajiem šejienes ēdieniem, ko plaši pārdod arī uz ielas. To gatavo karstā wok pannā ar ļoti daudz svētā bazilika lapām, rīsiem, svaigu čilli, cūkgaļu, zaļajām pupiņām, sojas mērci un nedaudz cukura. Sasmalcinātā, treknā cūkgaļa savienojumā ar rīsiem veido ļoti sātīgu ēdienu. To mēdz nobeigt ar ceptu olu (kai dao), par kuru parasti mēdz apjautāties. Jāņem vērā, ka taji šo ēdienu bauda ar ļoti daudz čilli, tāpēc, ja vien neesat tirpošu lūpu fans, piemetiniet, ka čilli vēlaties pavisam nedaudz.

Lai gan pēc taizemiešu žmaugajiem viduklīšiem nepateiksi, viņi nudien mīl saldumus. Tie ir iecienījuši gan savus, gan tādus “importa” desertus kā saldējums un kūkas. Tradicionālie taju deserti ir diezgan saldi un gatavoti pamatā no rīsiem, kokosriekstu piena un tādām netipiskām saldo ēdienu sastāvdaļām kā saldā kukurūza vai pupiņas. Daži uz olām bāzētie deserti ir saglabājušies no portugāļu laikiem Taizemē.

Arī augļi ir taju ļoti iecienīts deserts. Tos bieži vien pasniedz vienkārši sašķēlētā veidā. Populārākais no tiem noteikti ir mango ar lipīgajiem rīsiem (Mango sticky rice - eng., Khao Neeo Mamuang - taju val.), kurus aplej ar saldinātu koksriekstu pienu. Jo īpaši populārs ēdiens mango sezonas laikā.

Bez tradicionālajiem un eiropiešiem pieņemamiem ēdieniem, Taizemes virtuve ir bagāta ar dažādiem, mūsu izpratnē, specifiskākiem ēdieniem. Piemēram, ziemeļdaļā labprāt ēd ceptas cikādes un ceptu govs placentu. Ļoti iecienītas ir milzu ūdensvaboles, kuras saberž miezerī un pievieno ēdieniem, jo tās piešķir ļoti savdabīgu aromātu. Kalnu rajonos svētku reizēs galdā ceļ arī suņu gaļas ēdienus. Šie, čau-čau līdzīgie sunīši, tiek speciāli audzēti tieši šim nolūkam -– ēšanai. Arī cepti kāpuri un sienāži, tāpat kā grilētas skudru oliņas, daudzviet ir visnotaļ pieprasīta uzkoda.

Tomēr, populārākā uzkoda gan restorānos, gan uz ielas ir Por Pia, jeb apcepti pavasara rullīši, jeb kraukšķīgas mīklas tīteņi ar dārzeņu pildījumu. Tie nav pikanti un nāk komplektā ar saldu un skābenu mērcīti. Tikpat ierasta uzkoda ir visa veida gaļa cepta uz kociņiem, jeb satay.

Yang nozīmē grilēšanu, un grilētas vistiņas (Gai Yang), tāpat kā grilēta cūkgaļa (Moo Yang) Taizemē ir atrodama ik uz stūra. Gai Yang garšas noslēpumu atklāja ziemeļaustrumu iedzīvotāji, kuri vistu marinēja unikālā zivju mērces, koriandra saknes un ķiploku mikstūrā. Tie praktiski ir arī vienīgie apetaizeri, ko pasniedz pirms pamata maltītes (parasti komunālās).

Turiet karotīti labajā, un dakšiņu - kreisajā (lai uzstumtu ēdienu uz karotes), un labu apetīti, jeb, kā varesiet jau pēc brīža teikt arī pašā Taizemē: KIN AHAAN AROY!