KULTŪRA
Gardākais Taizemē
Show best thai restaurant koh samui

Par to, cik populāra ir taizemiešu virtuve, liecina kāda 2011. gadā CNN Travel veikta lasītāju aptauja ar nosaukumu “Pasaules 50 gardākie ēdieni”. Tieši taizemiešu ēdieni šeit tika pārstāvēti viskuplākajā skaitā, proti - 7 pozīcijas aizņēma gardumi no šīs zemes virtuves, tādi kā tom yam goong zupa (4. vieta), pad Thai (5. vieta), som tam (6. vieta) un citi. Apskatīsim šos un citus gardumus, kurus nevajadzētu palaist garām viesojoties šai zemē, vai kādā no šeit pat esošajiem taizemiešu restorāniem. Izvēloties, ņēmām vērā to popularitāti, unikalitāti un autentiskumu, kā arī, protams, garšas īpašības, kuras paliek atmiņā ilgi, ilgi un vēl ilgāk.

Lai kaut cik atvieglotu orientēšanos Taizemes virtuves plašumos, iesakām iegaumēt kaut dažas no šīm integrālajām ēdienu sastāvdaļām, kas atrodamas tik daudzajos taju ēdienu nosaukumos. Šie ir latinizēti taju valodas vārdi, tādēļ vietām to rakstība var nedaudz atšķirties.

Gai - vista

Kai - olas

Muu vai moo - cūkgaļa

Nua - liellops

Puu - krabju gaļa

Kung - garneles

Plah - zivis

Plamik - kalmārs

Hoi kreng - gliemenes

Rīsi ir galvenais taju ēdiens, ap kuriem bāzēta ir visa viņu maltīte. Rīsi ir pamatēdiens un pārējie ēdieni tādi kā gaļa, zivis un dārzeņi tiek uzskatīti par piedevām. Kad maltīte ir pagatavota, saukšanai pie galda izmanto frāzi “ghin kao”, tulkojot - “laiks ēst rīsus”. Tāpat, ja esat izsalcis, vai vienkārši vēlaties paēst, taju valodā tas tulkotos, kā “es vēlos ēst rīsus”. Taizeme ir lielākais rīsu eksportētājs, šeit pastāv neskaitāmi rīsu paveidi, katrs ar savu pielietojumu, un tie tiek lietoti ik maltītē, arī kā desertu sastāvdaļa.

Taizemes iedzimtie un visaugstāk vērtētie ir saldi smaržojošie jasmīna rīsi. Tie gan ir padārgi, tāpēc pārsvarā tiek izmantota vienkāršākie - Khao Suoy, jeb skaistie rīsi. Vispopulārāk ir rīsus tvaicēt, taču ziemeļu un ziemeļaustrumu Taizemē iecienīti ir arī tā saucamie lipīgie rīsi. Khao phat puu ir ļoti populārs ēdiens visā Taizemē un sastāv no rīsiem, olām un krabju gaļas, kamēr Khao Pad ir vienkārši rīsi, olas, sīpoli un daži garšaugi.

Atšķirībā no rīsiem un citiem taju ēdieniem, kurus pasniedz lielos traukos, un ar kuriem dalīties ar visu kompāniju, nūdeles pasniedz kā individuālu ēdienu, vispopulārāk - kā zupas sastāvdaļu. Taizemiešu nūdelēm ir daudz un dažādu formu un izmēru. Mazās (sen lek), lielās (sen yai), enģeļu mati (sen mee), un ekstra lielās (gway tiow). Lielākoties tās gatavo no rīsiem, tomēr arī olu (ba mee) un zirņu nūdeles ir diezgan izplatītas. Tā kā nūdeles tika ievestas no Ķīnas, tad šis ir viens no retajiem ēdieniem, kuru baudīšanai mēdz izmantot irbulīšus.

Vispopulārākās ir Pad Thai nūdeles, kuras šeit ieviesa kāds ķīniešu ekspatriāts un pavārs 1930-ajos gados. Tās gatavo apcepot kopā olām, tofu un garnelēm, garnē ar zivju mērci, cukuru, koriandru, etiķi un čilli. Variācijas ietver sevī rad naa un gway tiow, kas ir nūdeles kopā ar liellopu, vistu vai cūkgaļu. Iecienīti ir arī šādu ēdienu “bagātināt” ar sarecējušām cūku asinīm.

Domājat apiet risku, un pasūtīt vienkārši salātiņus? Var nebūt nemaz tik vienkārši, jo salāti šeit ir vieni no pikantākajiem, turklāt tos parasti pasūta kā komunālo ēdienu visai kompānijai. Tipiski, tos gatavo no svaigiem dārzeņiem, kas sajaukti ar čilli, laimu un zivju mērci. Starptautiski vispopulārākie ir Som Tam, kurus pamatā veido sasmalcināta papaija, pupiņas, tomāti un zemesrieksti, un, kurus parasti pasniedz ar grilētu vistu un lipīgajiem rīsiem. To izcelsmes zemē Laosā un ziemelaustrumu Taizemē tos gatavo pie ļoti asa ēdiena nepieraduša kunģa šokējošā pikantumā.

Yam Som-o ir krietni maigāki salāti, kuru pamatā ir pomello, un arī šos pārsvarā ēd kopā ar vistu. Yam Neua, savukārt, ir salāti ar liellopu gaļu, kurus pasniedz kopā ar tomātiem un sīpoliem. Caurspīdīgo nūdeļu un garneļu sajaukums tiek dēvēts par Yam Wonsan. Vēl vieni salāti, kuru izcelsme ir Taizemes ziemeļaustrumi - Nam tok mu. Tos ir ļoti viegli un lēti pagatavot - grilētai, sasmalcinātai cūkgaļai pievieno čili, sīpolus, rīsus un garšvielas. Rezultāts - vienlaicīgi skābs, sāļš un pikants gardums, kas pēc garsas atgādina Laosas nacionālo ēdienu - larb.

Tom Yam zupa

Taizemiešu valodā “tom” attiecas uz vārīšanas procesu, kamēr “jam” nozīmē “asi-skābus salātus”. Šīs zupas pamatā ir daudz un dažādas aromātiskas garšvielas un augi, tādi kā citronzāle, kafīra laima lapas, galangals, citrona sula un čilli pipari. Tūristiem ierastākā ir šīs zupas versija ar garnelēm, jeb Tom Yum Goong, taču variantu ir neskaitāmi daudz - ar citām jūras veltēm un zivīm, vistu vai cūkgaļu u.c. Lai arī kuru izvēlēsieties, varat būt drošs - Tom Yam ir īstens taju virtuves paraugs, kas apvieno visas 5 garšas vienā ēdienā.

Pamēģiniet pagatavot paši: http://receptes.tvnet.lv/recepte/19186-tom-yum-pastas-zupa-ar-koksriekstu-pienu

Vai arī dodaties to nobaudīt tās izcelsmes zemē: www.lastmin.lv/TfVGw

Par maigāku Tom Yam māsīcu tiek uzskatīta Tom Kha Kai, kuras sastāvā ir arī vistas gaļa un vairāk koksriekstu piena, kas noņem asumu. Tom chuet, vai Kaeng chuet, savukārt, ir viegla vistas un cūkgaļas zupa ar dārzeņiem un seleriju, kurai pievienots tofu, jūras zāles, nūdeles un sēnes.

Par citiem taju ēdieniem lasiet turpinājumā: Gardākais Taizemē, 2. daļa

Apskatiet ceļojumus:

www.lastmin.lv/lYJrf

www.lastmin.lv/y2BpI