KULTŪRA
Taizemiešu virtuve
Show 52 thai menu

Taizemiešu virtuve ir viena no populārākajām pasaulē, un, līdz ar globalizāciju, ieņem aizvien ievērojamāku lomu arī mūsu diētā. Kurš vēl nav pagaršojis slaveno Tom Yum zupu? Tās izteiktā asuma dēl, varētu padomāt, ka visa taju virtuve sastāv no ugunīgiem, super-pikantiem ēdieniem. Tā vis nav - zem šīs zupas, tāpat kā pārsvarā taizemiešu ēdienu pikantuma slēpjas ideāls asās, skābās, rūgtās, saldās, un sāļās garšas balanss. Pārsvarā ēdienu tiek gatavoti strauji, uz lielas liesmas, tādejādi saglabājot to krāsu, tekstūru, aromātu un vērtīgās vielas.

Garšu balanss tiek panākts pievienojot dažādas īpašas sastāvdaļas. Asumu dod čilli, ingvers, sīpoli un ķiploki, skābumu - laima sula un tamarinds. Tiek izmantoti arī kokosriekstu un rīsu etiķi, savukārt rūgto garšu ēdiens iegūst, tam pievienojot augus vai zaļos dārzeņus. Saldo garšu iegūst no kokosriekstu vai palmu cukura, medus, saldi konservētiem ķiplokiem vai brūno rīsu sīrupa. Visierastāk sāļumu panāk pievienojot īpašo fermentēto zivju mērci, taču lieto arī speciālo garneļu pastu, austeru mērci, gaišo sojas mērci, dzelteno pupiņu mērci, sasmalcinātas kaltētas zivis vai garneles, sālītas plūmes, kā arī dažādus sālītus konservētus dārzeņus. Daži no sāļuma avotiem var samulsināt veģetāriešus, kuriem ir vērts ielāgot vārdu “džei”, kas daudz atrisinās, pasūtot ēdienu Taizemē.

Taju ēdienkarte nav ne tuvu tik izteikti veģetāra, kā, piemēram, indiešu. Taizemiešu iecienītākie gaļas veidi ir vista, cūkgaļa, liellops un ūdens bifelis. Kazas un aitas gaļa ir vairāk iecienīta Taizemes musulmaņu starpā, kamēr medījumu, tostarp savvaļas putnu gaļa ir ļoti reta parādība, to dabīgo apmetņu iznīcināšanas dēļ un agrikultūras paplašināšanas rezultātā. Nemainīga vērtība ir zivju un dažādu jūras velšu izmantošana, kuru te ir plašā skaitā un izcilā kvalitātē. Vispopulārākā zivs ir sardīnes paveids platū, taču izmanto uz vietas un eksportē arī Nīlas tilapijas, samus, čuskgalves, jeb murelas u.d.c. No jūras veltēm šeit visvairāk sastopamas asins gliemenes un tīģergarneles.

Protams, ka ar lielisko klimatu apveltītā Taizeme var lepoties arī ar ārkārtīgi lielu augļu bagātību. No jau zināmajiem atradīsiet banānus, ananāsus, mango, arbūzus un papaiju, kā arī - kuplā skaitā tādus eksotiskākus augļus kā drakonaugli, kura dīvainā rozīgā un dzeloņainā āriene slēpj sevī maigu baltu kivi līdzīgi mīkstumu un čompu, kas ir bumbierim līdzīgs ārēji, bet garšo pēc sulīga ābola. Atsevišķi izceļams ir durians un viņa radnieks džekfrūts - daudzu mīlēti un tikpat daudzu ienīsti augļi sava ārkārtīgi izteiktā un spēcīgā, specifiskā aromāta dēļ. Taizemē pat nav retums pamanīt zīmes, kas norāda uz liegumu ienest šos augļus attiecīgajā ēkā. Starp citu, divatā ir ne tikai drošāk ko tādu nogaršot, bet arī izdevīgāk iegādāties pašu ceļojumu:

www.lastmin.lv/TfVGw

Jau tā ārkārtīgi bagātā un dažādā taizemiešu virtuve diezgan izteikti atšķiras starp 4 Taizemes reģioniem. To ir ietekmējušas katram no reģionam vistuvāk esošās kaimiņvalstis. Kalnainās ziemeļu daļas virtuvi ir iespaidojušas netālās Birmas, Laosas un Ķīnas Junana provinces ēdieni, Isana, jeb ziemeļaustrumu reģionu ir ietekmējusi Laosas un Kambodžas khmeru virtuve, dienvidu, jeb Kra Isthmus ēdienkartē dominē kokosriekstu piens un kurkuma, kas atgādina blakus esošo malaiziešu, indiešu un indionēziešu ēdienus. Kā ceturtais paveids ir taizemiešu karaliskā virtuve, kas visizteiktāk manāma Taizemes centrālajos apgabalos, Bangkokā un Patajā.

Tā kā šejienes krāna ūdeni neiesaka lietot, ledus un ūdens pudelēs ir droša un nedārga opcija. Ja tomēr esat šaubās, varat pamēģināt taju alu, kas ir gandrīz tik pat lēts, turklāt, ar tādu alkohola saturu, kas, visdrīzāk, nogalēs ikvienu baktēriju. Singha un Chang ir divi populārākie alus zīmoli. Vienlīdz populāri ir dažādi augļu smūtiji un sulas, kā arī kokosriekstu piens. Taju ledus tēja tiek pasniegta ar kondensēto pienu, kas dīvainā kārtā, piedod dzērienam rozīgi orandžu krāsu un saldu piegaršu. Taizemiešu ledus kafija, jeb oilang ir spēcīgs uz ielas daudzviet iegādājams uzmundrinātājs, kāds ir arī Red Bull, kas starp citu, tika izgudrots tieši Taizemē.

Tas, ka viens no pirmajiem, ko taji satiekoties viens otram pajautā ir “vai tu jau esi paēdis?”, liecina par to, ka šeit ēdiens tiek uztverts ļoti nopietni. Tas, neapšaubāmi, uzlabo omu, un, kā uzskata paši taizemieši, dzīve ir paredzēta tam, lai priecātos. Par smaidīgu seju trūkumu šeit jāsūdzas nav pavisam noteikti, tāpat kā par lielisku ēdienu; mēs sākam saskatīt kopsakarības.. Starp citu, pieredzējuši tūristi iesaka Taizemes restorānu izvēlē vadīties tikai pēc viena vienīga faktora - cilvēku daudzuma tajā - tas esot īstenais kvalitātes un labas garšas garants.

Taizeme ir īstā vieta kulināriem piedzīvojumiem, kurp varat doties jau pavisam drīz:

www.lastmin.lv/y2BpI