VIETAS
Vienreizējā Taizeme, 1. daļa
Show thailand elephant

Taizeme ir brīnumaina valsts, kas atrodas uz dienvidaustrumiem no Āzijas Indoķīnas pussalas, un to ieskauj Birma ziemeļrietumos un Kambodža ziemeļaustrumos. Taizeme ir izslavēta ar savām tropiskajām pludmalēm, daudzajām ārkārtīgi greznajām pilīm un skaistajiem tempļiem, kurus rotā Budas figūras. No ziemeļu daļā esošā Chiang Mai līdz dienvidu Krabi provincei, Taizemes skaistums apbur un pat šokē jebkuru ceļotāju. Turp varat doties jau pavisam drīz: www.lastmin.lv/5Wwth

Taizemē ir tik daudz unikālu vietu, kuras visas, lai aplūkotu, paietu vairāki gadi. Simtiem salu un metropolītiskās pilsētas izdabā ikvienam tūristam un maciņa saturam. Piedāvājam iepazīt mūsuprāt aizraujošāko, ko paveikt un apskatīt šai maģiskajā zemē, kā arī doties turp jau pēc mirkļa: www.lastmin.lv/5Wwth

Bangkoka

Budistu tempļi, greznā Lielā Pils un noslēpumainā virtuve ir tikai trīs no iemesliem, lai piestātu Taizemes galvaspilsētā. Ja palūkosieties viņpus Khao San ceļa ar lētajām zivju tirgotavām un vienmēr nocenotajiem Boba Mārlija t-krekliem, atklāsiet burvīgāko no vecās Siāmas daļām. Aizbēdziet no pilsētas burzmas ar īrētu laivu un dodaties kruīzā pa daudzajiem pilsētas kanāliem un upēm, lai apskatītu greznās celtnes ar moderniem debesskrāpjiem fonā un rosīgās kanālmalas. Viena no visaktīvākajām pilsētas daļām ir ķīniešu kvartāls, kas sastāv no aleju labirintiem, kuros paslēpušies veikaliņi, tirgus plači un ēstuves.

Lielā Pils, Bangkoka

Lielā Pils noteikti ir viens no vērā ņemamākajiem apskates objektiem ne tikai Bangkokā, bet arī visā Taizemē. Jau ap 150 gadu šī diženā celtne ievieš apmeklētājos bijību ar savu skaisto arhitektūru un smalkajām detaļām. Reiz bijusi Siāmas un vēlāk Taizemes karaļa mītne, nu tā ir Taizemes garīgais centrs. Kā jau tik svētai vietai piedien, apmeklētāji ir lūgti apģērbties pieklājīgi vai turpat par depozītu iznomāt ķermeni sedzošu ietērpu. Noteikti apskatiet no 14. gadsimta saglabājušos Smaragda Budu un netālu esošo Wat Pho, kas ir lielākā guļošā Budas statuja Taizemē, kā arī Wat Arun jeb Saulrieta Templi.

Ayutthaya, Bangkokas ziemeļos

400 gadu laikā Ayutthaya, no plaukstošas tirdzniecības un politiskās galvaspilsētas kļuva par nožēlojamu vietu - izlaupītu, nodedzinātu un pamestu iznīcībai. Šī pilsēta allaž atradās varas krustugunīs ar kaimiņos esošo Burmu, tomēr, par spīti tam, saglabāja plaukstoša reģionālās tirdzniecības, kultūras un mākslas centra statusu. Šīs vietas arhitektoniskais mantojums ir dažādu stilu un tehniku apvienojums, sākot ar dažādiem Taizemes senajiem iedzīvotājiem, beidzot ar khmeriem un persiešiem, visi šeit atstājuši lielāku vai mazāku "nospiedumu". Mūsdienās šīs vietas tempļu un piļu drupas atgādina par Siāmas krāšņo pagātni, kā arī vienu no smagākajiem taizemiešu vēstures periodiem.

Sukhothai vēstures parks

Četru stundu brauciena attālumā no Bangkokas atrodas vēl viens vēstures mantojums - Sukhothai, kas bija pirmā Siāmas karaļvalsts galvaspilsēta. Nu tās vēstures parks ir iekļauts UNESCO mantojumu sarakstā un ir izcila vieta, ko izbraukāt ar velosipēdu, auto vai kājām. Lai to paveiktu, būs nepieciešama visa diena, jo šajā vietā vienkopus atrodas tempļi, Budas statujas un fantastiskās budistu kapenes jeb chedis.

Chiang Mai

Nakti garš pārbrauciens ar vilcienu no Bangkokas, un attapsieties starp augstāko Taizemes kalnu grēdām, kas ir kā radītas dažu dienu džungļu pargājieniem. Noteikti uzkāpiet Doi Suthep (1685 m), kas ir augstākais ne tikai starp šīs apkārtnes milžiem, bet arī visā Taizemē, lai izbaudītu galvu reibinošu apkārtnes ainavu.

No šīs augstienes sākas arī burvīgi ūdenskritumi, kuru pakājē varat arī pabarot, nomazgāt un izjāt ar kādu no šejienes simboliem - ziloņiem, vai apgūt iemaņas Taizemes kulinārijas mākslā kāda no speciālajām skolām. Tāpat šeit atrodas budistu svētceļojumu galamērķis - Wat Prathat Doi Suthep templis, kurš celts 14. gadsimtā, šeit ir iespējams praktizēt meditāciju Starptautiskajā Budistu centrā.

Tīģeru karaliste

Pusstundas attālumā no Chiang Mai pilsētas centra atrodas vieta, kur aci pret aci varat sastapt iespaidīgākos no plēsoņām - tīģerus. Šis centrs ļauj apmeklētājiem mijiedarboties ar visu vecumu un izmēru tīģeriem. Tā kā šie tīģerēni dzimuši nebrīvē un ir cilvēku audzināti, tie neapdraud apmeklētājus. Lai gan 15 minūšu kontakts ar tīģeri izmaksā ap 60 $, diena, pavadīta Tīģeru karalistē, paliks atmiņā uz mūžu.

Pai

80 km no Chiang Mai atrodas Pai, kas iemantojis reputāciju kā hipiju kalnu ciematiņš. Paralēli brīvajai atmosfērai, šeit varat aplūkot arī daudzos ūdenskritumus un karstos avotus, ļauties taizmeties masāžai vai SPA kūrei. Izīrējiet bungalo, baudiet vietējos ēdienus un izbaudiet laiskas dienas šai lauku miera ostā.

Baltais templis, Chiang Rai

Wat Rong Khun jeb Baltais templis ir vizuāli pārsteidzošs, smalki dekorēts budistu templis, kas atrodas 20 minūšu braucienā uz dienvidiem no Chiang Rai pilsētas, Taizemes pašos ziemeļos. Šī tempļa dizainu ir radījis kāds taizemiešu mākslinieks, panākot, ka tas stipri atšķiras no tradicionālajiem Taizemes tempļiem. Baltā krāsa, tipiskā zelta vietā, mākslinieka prāt, atainojot Budas tīro dvēseli, un spoguļu fragmenti mozaīkās - viedumu. Šis templis ir vienlaicīgi gan pārdomas veicinošs mākslas objekts, gan iespaidīga lūgšanu vieta, ko noteikti iesakām apskatīt.

Kalnu cilšu ciemi

Netālu no Chiang Rai mitinās Akha, Lisu, Hmong, Karen un citas senās ciltis. Izraujaties no standarta tūristu maršruta, lai pavadītu dienu vai pat dažas naktis ar vietējo ģimeni, lai apgūtu un pieredzētu viņu dzīvesveidu. Šis kalnu ciltis ir slavenas ar saviem krāsainajiem tērpiem, rokdarbiem, unikālām paražām, starp kurām viszināmākā ir misiņa riņķiem apjoztie, garie sieviešu kakli Karen Garkaklu ciltī. Par vienu ieejas biļeti varēsiet apstaigāt visas ciltis, fotogrāfēt atsaucīgās cilšu sievietes un iegādāties kādu no viņu suvenīriem. Patiesībā, diez vai būs grūti atteikt visnotaļ uzbāzīgajiem tirgotājiem, bet doma, ka tādejādi atbalstat cilti, atvērs jūsu maciņu un sirdi.

Salu ekskursijas

Taizemei ir vairāk kā 8000 km gara krasta līnija, kas tā vien gaida, kad to izpētīsiet. Izīrējiet šeit tipisko iegareno laivu un apbraukājiet cik vien daudz pludmaļu un salu iespējams. Apskatiet Phang Nga pludmali (attēlā zemāk) un slavenās kaļķakmens klintis, dodaties pa Andamana jūru uz Puketu un Krabi ar baltajām pludmales smiltīm un daudzajām snorkelēšanas vietām. Mierīgā jūra un skaidrie laikapstākļi ir lieliski piemēroti arī smaiļošanai, kas ir cits lielisks veids, kā izpētīt salas bez tūristu laivu burzmas un pasažieru prāmjiem, sev vēlamā ātrumā.

Koh Tao

Jo īpaši gleznainas krasta līnijas atrodas Taizemes līcī. Viena no skaistākajām ir Koh Tao jeb Bruņurupuču sala, kas ir kļuvusi par šejienes akvalangistu meku. Šeit vienuviet sporto gan iesācēji, gan profesionāļi, turklāt šeit par īpaši pieņemamām cenām var iegūt niršanas kvalifikāciju. Tādejādi varēsiet peldēt kopā ar dažādām eksotiskām zemūdens radībām, tādām kā haizivis un zaļie bruņurupuči. Naktī apstaigājiet Sairee pludmales bārus, vai dodaties uz pretīm esošo Thian Og pludmali, kas ir krietni mierīgāka vieta saulrieta vērošanai.

Puketa

Puketa ir Taizemes lielākā sala un ļoti iecienīts tūristu maršruts. Uzturoties šeit vairāk par dienu, jūs atklāsiet to, cik daudz šeit ir greznu kūrortu un dārgu SPA. Ja vēlaties pamēģināt Muay Thai vai vienkārši atgūt fizisko formu, šeit ir pārpārēm trenažieru zāļu ar dienas vai mēneša abonementiem. Ziemas mēnešos iesakām izmēģināt kaitbordošanu Puketas Chalong pludmalē.

Phang Nga pludmale, Puketa

Puketas ziemeļaustrumos atrodas Phang Nga pludmale, kas ir viena no unikālākajām vietām pasaulē. Šī vieta pārsteidz ar milzīgām kaļķakmens klintīm, kas paceļas virs smaragdzaļā ūdens. Šeit atrodas arī Koh Ta-pu jeb pēc kādas kinolentes uzņemšanas - Džeimsa Bonda sala, kā arī unikālais, uz pāļiem būvētais Koh Pannyi musulmaņu zvejnieku ciemats. Apbraukājiet šīs vietas ar laivu, kanoe vai piepūšamo jūras kaijaku, izīrētu Puketas ziemeļos, lai pēc iegribas piestātu kādā no klusajām pludmalēm.

Aplūkojiet arī nesen atklātos hongus jeb īpašas ieplakas dažās no šejienes salām, kā arī Khao Khien salu, uz kuras akmens sienām var aplūkot senus zīmējumus. Šo vietu neskar musonu sezonas, tādēļ ūdens šeit ir mierīgs visu gadu, kas rada ideālus apstākļus skaisto dabas brīnumu un bagātīgās savvaļas dzīvnieku pasaules iepazīšanai.

Turpinājums - Vienreizējā Taizeme, 2. daļa, un ļoti izdevīgs ceļojuma piedāvājums:

www.lastmin.lv/SuaiJ

Birkas