VIETAS
Hurgadas Smilšu pilsēta
Show 1

Protams, ja interesē smilšu māksla, var reizi gadā apmeklēt smilšu skuptūru festivālu Jelgavā vai uz AB Dambja Rīgā, vai arī mēģināt ko līdzīgu izveidot vasarā atpūšoties pludmalē. Tomēr Hurgadas Smilšu pilsēta apmēra ziņā pārspēj mūsu vietējos festivālus visus kopā, turklāt labā ziņa ir tā, ka Ēģiptes ekvivalents ir pastāvīgs, un domājams, ka arī turpmāk paplašināsies.

Uzbūvēts nieka septiņu mēnešu laikā, šis ir vienīgais šāda veida brīvdabas muzejs Āfrikā un visos Tuvajos Austrumos. Šeit var aplūkot 45 smalki izstrādātas milzu izmēra skulptūras un 29 reljefus, kurus veidojuši mākslinieki no visas pasaules. Šis muzejs ir sadalīts divās tematiski atšķirīgās daļās: vēstures, mitoloģijas un mūsdienu varoņu teritorijās.

Vēstures un mitoloģijas mākslas sadaļā var apskatīt 22 skulptūras un 18 reljefus, kas atspoguļo dažādus interesantus un satraucošus sižetus no dažādu ēģiptiešu un ar Ēģipti saistīto valdnieku, varoņu un dievu dzīves. Dažas no varenajām skulptūrām ataino arī šo senatnes slavenību traģisko nāvi.

Šeit jūs redzēsiet Kleopatras, Napoleona, Aleksandra Lielā, Nefertiti un Enhatona, un pat tādu dievu kā Zeva, Anubisa un Hora smilšu lielformāta atveidojumus. Pārsteidzoši, bet šeit atveidota arī bēdīgi slavenā Kadešas cīņa, kas norisinājās starp Ramzesa II pārvaldībā esošo Ēģipti un hetu impēriju, ar Muvatali II priekšgalā.

Otra teritorija sastāv no 23 skulptūram un 11 reljefiem, kas atveido klasisko Holivudas filmu un Disneja animācijas filmu varoņus. Apmeklētājus ar plašu smaidu sveicina piemīlīgais Blīkšķu Banijs, turpat netālu apskatāmi Smurfi, Šreks, Sūklis Bobs un King Kongs.

Savukārt skarbie varoņi -Dzelzsvīrs, Supermens un Spaidermens, vēsi atlaidušies savos smilšu troņos, nebeidz uzraudzīt kārtību pilsētā, kamēr Betmens uzjautrina apmeklētājus ar jokiem un ķircināšanu.

Kā papildus bonuss jaunākajiem apmeklētājiem ir bērnu darbnīca, kurā tie var apgūt smilšu skulptūru darināšanas mākslu un daudz citu iemaņu, atbilstoši savām prasmēm un vecumam.

Kopumā Smilšu pilsēta ir ārkārtīgi aizraujoša vieta, kur satiekas māksla un leģendāri varoņi, sniedzot apmeklētājiem neaizmirstamu pārdzīvojumu, kas vienlaicīgi ir gan uzjautrinošs, gan izzinošs. Lai gan muzeja darbinieki ik dienu apsmidzina skulptūras ar fiksējošu līdzekli, nav zināms, cik ilgi tās izturēs. Vējš, lietus un saule dara savu, tāpēc pasteidzieties, bet, ja reiz esat Hurgadā, noteikti apmeklējiet šo vietu, kas ir katra no ieejas maksas 10 dolāriem vērta!

Birkas