KULTŪRA
Viss par jutekliskajām vēderdejām
Show bailarinas pinturas modernas dise os abstractos 03

Mūsdienās vērties lunkanajās vēderdejotājās ir iepsējams gan tējnīcās, gan arī ūdenspīpju kafejnīcās, tāpat izmēģināt savus spēkus šai eksotiskajā dejas mākslā var gandrīz katrā deju studijā. Vēderdejas pievilcība slēpjas tajā, ka tā sniedz prieku dejotājām, jo ļauj brīvi izpausties un izkustināt visu ķermeni, kā arī tai ir pat meditatīvs spēks, un galu galā - tā priecē vērotājus.

Taču, vai vēderdejas radās ar nolūku izklaidēt vīriešus? Vai tās ir saistītas tikai ar vēderu? Šo un daudz ko citu aizraujošu uzzināsiet šai rakstā.

Termins "vēderdejas" ir tiešs tulkojums no franču "danse du ventre", kas tika lietots Viktorijas laikmetā, visticamāk, runājot par arābu cilts Ouled Nail dejotājiem, tolaik franču okupētajā Alžīrijā. Savukārt arābu valodā deja zināma ar nosaukumu "Raqs Sharqi" (Austrumu deja) vai "Raqs Beledi" (tautas deja).

Tā tika uzskatīta par vienu no senākajām zināmajām dejas formām un tās saknes stiepjas Tuvajos Austrumos, Vidusjūras valstīs un ziemeļaustrumu Āfrikā. Lai arī kur tās tieši aizsākās, sākotnēji tās tika dejotas dažādos rituālos, tādos kā auglības veicināšana, pirms laulību ceremonijas vai dzemdībām. Sarežģītās iegurņa kustības palīdzēja tonizēt vēdera muskuļus, kas nāca par labu grūtniecībai un dzemdībām. Turklāt šo rituālu laikā sievietes dejoja sievietēm pretēji populārajam uzskatam, ka šīs dejas vienmēr bijušas kā vīriešu izklaide.

Āfrikā sievietes ar šīm dejām uzstājās tirgus plačos, pelnot naudu savam pūram. Monētas tikai iešūtas viņu tērpos drošības nolūkā. Tikai 20. gadsimta sākumā vēderdejas sāka parādīties publiskos pasākumos, tādos kā karnevāli un izstādes. Pastāv arī uzskats, ka vēderdejas radās Indijā un izplatījās ar ceļojošajām čigānu jeb romu ciltīm, kā arī esot pierādījumi, ka Ēģiptes piramīdu cēlāji bijuši kaismīgi vēderdejotāji. Čigāni vēlāk sasniedza Eiropu un zināmākais romu tautas dejas veids flamenko bija dzimis. Neapšaubāmi tajā saskatāms daudz līdzību ar vēderdejām.

Mazāk zināms ir fakts, ka osmāņu impērijas laikā, kafejnīcās jauni, skaisti puiši arī dejoja vēderdejas. Tos sauca par "köçeks" (attēlā, zemāk), tie ģērbti sievišķīgās drānās, ar kastaņetēm rokās izklaidēja citus vīriešus. Arī mūsdienās Tuvo Austrumu zemēs vīrieši ar lepnumu piekopj šo seno dejas veidu.

Modernajā un tradicionālajā vēderdejā dejotājām ir kailas pēdas un, lai arī saukta par vēderdeju, tajā patiesībā iesaistīts viss ķermenis - mazāk kājas un rokas, bet visvairāk gurni. Vēderdejas tiek uzskatītas par dabiskām sievietes kaulu un muskuļu struktūras kustībām, jo dejotājas it kā atdala ķermeņa daļas, kustinot katru no tām neatkarīgi un brīvi interpretējot mūziku - tās ritmu vai melodiju. Dejām parasti tiek izmantota ēģiptiešu un Tuvo Austrumu populārā mūzika, tradicionālie irāniešu Saidi ritmi, hindi mūzika u.t.t.

Laikam ejot, dejotāju tērpi kļuva arvien atsedzošāki. Sākotnēji tās bija miesu neatsedzošas, daudzslāņainas, apjoztas ar jostu daudzkrāsainas dabīgu materiālu drānas jeb bedleh (no arābu valodas - "uzvalks"). Tuvāk mūsdienām kostīms sastāvēja jau no pieguļošas gurnu jostas, krūštura un gariem svārkiem vai harēma stila biksēm. To visu dekorēja ar pērlēm, kristāliem, monētām, bārkstīm un izšuvumiem.

Dažādās pasaules vietās vēderdeju veidi nedaudz atšķiras savā starpā. Piemēram, Ēģiptē zar ir dramatiskāks dejas paveids, kamēr Arābijas pussalā populārs ir khaleegy, kas ir daudz maigāks un izsmalcinātāks. Eiropā un ASV vēderdejas pārsvarā tiek praktizētas fiziskā treniņa nolūkos.

Mūsdienās vairākās Tuvo Austrumu zemēs sievietēm uzstāties ar vēderdejām ir aizliegts. 1950-ajos gados vēderdejas Ēģiptē tika pasludinātas par nelegālām. Pēc vērienīgiem protestiem tika panākts, ka deja ir atļauta ar nosacījumu, ka tiek apsegti dejotāju vēderi. Pavisam nesen radikālie islama fundamentālisti panāca, ka vēderdejas netiek demonstrētas TV, un tie mēdz uzraudzīt arī restorānus un nakts lokālus, kas piedāvā šo mākslas formu saviem viesiem.

Praktiski izskausta tās dzimtenes zemēs, vēderdeja turpina savu uzvaras gājienu visur citur pasaulē. Kā saka kāda no šīs dejas entuziastēm: "Sievietes, kuras nodarbojas ar vēderdejām, no sirds izpriecājas un jūtas vienmēr jaunas sirdī. Vēderdejas piestāv visiem ķermeņa tipiem, tādejādi tiek svinēts fakts, ka visas sievietes ir skaistas!"