KULTŪRA
Izstaigāt Lielisko gadsimtu
Show titul3

Šķiet, neviens tēvzemes gājējs nav palaidis garām, vai palicis neziņā par LNT šobrīd demonstrēto, mega-populāro seriālu Lieliskais gadsimts. Tā kā rezonanses un skatījumu ziņā tas stāv blakus tādam grandam kā Ugunsgrēks, un seriālā peripētijas norisinās fantastiskajā Topkapi pilī Turcijā, arī mēs vairs nespējām tēlot vienaldzīgos, un atturēties neuzrakstīt nelielu ceļvedi šī seriāla faniem, kā arī protams, visiem skaistuma, kultūras un vēstures cienītājiem, kuri noskatījuši Turciju kā savu nākamo galamērķi.

Izziņai: Lieliskais gadsimts, jeb turciski - Muhtesem Yüzyil ir turku seriāls, kura filmēšana uzsākās 2011. gadā. Seriāla darbība norisinās desmitā Osmaņu impērijas sultāna, super-veiksmīgā un inovatīvā Suleimana I Lieliskā galmā. Pati Topkapi pils nu ir iekārtots kā vērienīgs muzejs, kas vienlīdz kalpo par lielisku iemeslu tās apmeklēšanai. Starp citu, Suleimans, ar 46 valdīšanas gadiem (1520.-1566. gadam), bija visilgāk valdošais Osmaņu impērijas sultāns, un viņa sieva, Hurēma Sultāne, piedzima kā vergu meitene.

Par spīti kritiķiem un neapmierinātajiem, šis seriāls Turcijā ir pārsitis visus skatījuma rekordus un arī Latvijā pie TV ekrāniem “pielīmē” visdažādākā gadagājuma cilvēkus, kas novērtē pamatīgo darbu un finanses, kas ieguldītas šajā projektā, vai arī vienkārši “uzķeras” uz aizraujošajām galma intrigām. Ar krāšņajiem tērpiem, specefektiem un dekorācijām Lieliskais gadsimts ir viens no visu laiku visambiciozākajiem turku seriāliem. Tas kļuva par starptautisku sensāciju, sasniedzot 400 miljonu lielu auditoriju vairāk nekā 50 pasaules valstīs, un pievērsa starptautisku uzmanību citiem Turcijā veidotajiem seriāliem. Interesants ir arī fakts, ka seriāla direktorus brāļus Yağmur un Durul Taylan dažkārt raksturo kā Turcijas brāļus Koenus. Viņi cc-o viens otra e-pastus, atbild uz jautājumiem ar "mēs", un dala kopīgu māju Malibu.

Lai gan ne visas 400 Topkapi pils telpas ir atvērtas, tās apmeklējot var pārņemt dažādas sajūtas un iespaidi, taču lielākā daļa sajūt zināmu melanholiju, neskatoties uz milzu pils kompleksa skaistumu un eleganci. Laika gaitā šai pilī ir mitušas vairākas personas ar bezlimita varu, kuras pārdekorēja pils telpas pēc saviem ieskatiem. Tā, piemēram, liela daļa interjera nu ir pārklāta ar keramikas flīzēm, un dažas no ejām ir aiztaisītas un vairs nav izmantojamas. To, kas mūsdienās apskatāms, var aplūkot šeit 360 grādos.

Tomēr, vēl aizvien var aplūkot 400 harēma istabas, kuru nosaukumi vien izraisa interesi: Melno galminieku mošeja, Melnā einuha-dārgumu glabātāja dzīvoklis, Melno einuhu-sultāna sagaidītāju dzīvoklis, Ziloņu māja, Četrdesmit kolonnu vieta, Džinu konsultāciju istaba u.t.t. Kad skaistuma un informācijas par daudz, uzmeklējiet kādu no koridoriem, kuri izved kādā no daudzajiem ārā pagalmiem, un ieelpojiet dziļi - arī šeit jūtama ne tikai skaisto apstādījumu, bet arī vēstures smarža. Iesakām uzmeklēt pagalmu, kas harēma laikos bija paredzēts ekskluzīvi sultāna favorītēm - no tā paveras lielisks skats uz Bosfora šaurumu.

Nobeidzot, jāatzīmē nedaudz skumīgs fakts, ka tikai daļa no pirmās seriāla Lieliskais gadsimts epizožu tika uzņemtas šajā pilī (par ko “jāpasakās” Turcijas Kultūras un Tūrisma ministrijas aizliegumam), un lielākā daļa seriāla ir uzņemtas ierakstu studijā. Tik un tā seriāls nezaudē savu vertību kā nozīmīga Turcijas vēstures fragmenta atspoguļotājs, un Topkapi pils ir un paliek apmeklētākā vieta šai zemē, kā arī lielākā un senākā pils pasaulē. Turpinam ar plejādi foto no seriāla un pils krāšņākajām vietām.

Uz kuru no Turcijas reģioniem doties? Laru, Alāniju, Side, Kemeru vai izsmalcināto Beleku?