VIETAS
Nomierinošā Sitonija
Show sithonia danai

Šis Halkidiki atzars izceļas ar izteikti mierīgu atmosfēru, kalnaināku apkārtni un lētākām cenām nekā Kasandrā. Rietumu krasts ir pussalas "maigākā" puse, krietni komercializētāka nekā austrumu piekraste, ar garām un dziļām smilšu pludmalēm un rosīgām jahtu piestātnēm.

Sitonijas austrumu piekraste ir arī savvaļāka un mežonīgāka nekā rietumu piekraste. Te atrodamas vairākas labas pludmales, taču smilts parasti ir daudz raupjākas. Piekrastes vējš šeit mēdz būt nemainīgāks, un straujāks, kas patīkami vindsērferiem. Tikmēr, vecākiem ar bērniem un jauniešiem šeit ir pārpārēm sauļošanās vietu, kuras veido daudz aizsargātu līču ar sekliem ūdeņiem. Labākās austrumu piekrastes pludmales ar daudziem nelieliem līcīšiem atrodas uz ziemeļiem starp populārajām Sarti unVourvourou pludmalēm.

Sitonijas austrumu daļas sākumā sagaida piemīlīgais Ajosnikolajas ciems (jā, slavenās Krētas pilsētas vārda māsa). Kādreizējais zvejnieku ciemats atrodas kalnos virs Ormos Panagias kūrorta un mūsdienās pats ir kļuvis par pilntiesīgu kūrortu. Ajosnikolaja ir tradicionāls bruģētu ielu, akmeņu namu un koka balkonu ciems, kurā dominē galvenais laukums ar ūdens strūklaku. Pēdējais arī ir piepildīts ar kafejnīcām un krodziņiem, un ir ļoti populāra vieta, jo īpaši naktīs.

Neos Marmaras kūrortā ir atrodamas 9. gadsimta Partenonas ciemata drupas, un no turienes attiet ceļojumu laivas, lai apskatītu romiešu apmetnes drupas uz Kelyfos bruņurupuču saliņas. Šajā apkārtnē ir arī daudz labu pastaigu vietu, it īpaši Psaria un Itamal kalnos. Milzu izmēra vīna dārzi Porto Karrā piedāvā ekskursijas pa vīna darītavām, un vienmēr ir patīkami pastaigāties pa turienes lielo jahtu piestātni un aplūkot dārgās jahtas.

Starp citu, Sitonija ir ļoti iecienīta vācu tūristu vidū, kas šeit ierodas pat veselām karavānām un mēdz aizņemt pat veselus kempingus. Vācu, un nevis angļu valoda, kā pārējā Grieķijā, šeit ir otrā vietā aiz grieķu, un pat dažas no ceļa zīmēm ir tulkotas šajā mēlē. Ceļu šeit ir mazāk nekā Ksandrā un autobusu satiksme maz attīstīta, tāpēc iesakām īrēt auto vai moto. Ja izvēlaties pēdējo, noteikti nodrošinieties ar izturīgām brillēm un mutes aizsegu. Tas tādēļ, ka Sitonija ir ievērojams medus ražotājs, un medus bišu šeit mēdz pūt tik daudz, ka var traumējoši ieskriet ceļotāja sejā.

Par citiem Halkidiki atzariem lasiet šeit.