VIETAS
Ritmiskā Retimno
Show rethymnon

Ja uz salas 3. lielāko pilsētu - Retimno skatās no vienas puses, tā vairāk atgādina mūsdienīgu šeiha pārvaldījumu, kamēr, skatoties no otras - tādu aktīvu paradīzes nostūri kā Maiami. Atliek vien doties ārpus pilsētas, augšup pa kalniem, kad top skaidrs - esam nekur citur, kā Krētā! Minareti, mošejas un palmas, nudien atgādina Tuvos Austrumus, kamēr ostas tavernu ārpusē kalstošo astoņkāju rindas, Petras pils un minojiešu relikvijām pārbagātais Arheoloģijas muzejs atgādina par īsto atrašanās vietu. Gleznainā pilsēta lepojas arī ar ainavisko un Krētā lielāko venēciešu nocietinājumu, kas, iespējams, ir arī lielākais venēciešu jebkur un jebkad celtais forts. Lai vai kā, no tā paveras pavisam noteikti labākais skats pāri visai pilsētai, un tā rajonā atrodamas vairākas tavernas, kā arī jaunā osta, no kuras, starp citu kursē ērta prāmju satiksme uz izslavēto Santorini.

Retimno austrumu pusē atrodama sena promenāde ar garu smilšu pludmali, uz kuras ceturtdienās iekārtojas vietējo tirgus. Pilsētas rietumu pusē, savukārt, atrodas Venēcijas laukums, no kura uz visām pusēm ved vairākas mazas, pārsteigumiem, kalniem un līkumiem bagātas ieliņas. Tajās ik uz soļa ir pa kādam simpātiskam veikaliņam vai šarmantam restorānam. Iepriecina arī fakts, ka daudz seno venēciešu un turku māju, kuras gadīsies redzēt pa ceļam, ir un tiek atjaunotas. Vecā Retimno daļa ir krāsains arhitektūras sajaukums, kas joprojām glabā savu veco aristokrātisko izskatu, kāds tas bija jau 16. gs. Šodien Retimno atkal ir plaukstoša pilsēta ar burvīgu tagadni un daudzsološu nākotni.

Ja Retimno neuzvar Haniju izmēra ziņā, tad vismaz ar to, ka šeit ir pilsētas pludmale. Un, netipiski tādai peldvietai, tā ir ļoti labā stāvoklī - ar plašu un tīru pludmales smilšu zonu, kā arī neskaitāmiem zviļņiem un saulessargiem, ko izīrēt. Šī pludmale sākas zvejnieku ostas austrumos, un aiz tās stiepjas gara palmu apstādīta esplanāde, uz kuras, savukārt, atrodama virkne restorānu, kafejnīcu, bāru un saldējuma tirgotavu. Vasaras vakaros šeit atradīsiet pastaigājamies visu vietējo iedzīvotāju spektru - sākot no vecākiem ar zīdaiņiem rokās, turpinot ar līdz vājprātam stilīgiem tīņiem, romantiskiem pāriem, un, beidzot ar melnā ģērbtām vecmāmiņām un sirmiem patriarhiem. Starp citu, pārsvars šeit esošo palmu tika pārstādītas 1990-ajos gados, jo 1930-ajos valdošais diktators Metaxas lika no tām atbrīvoties, jo šie skaistie augi viņam pārāk atgādināja otomāņu impēriju. Tāpat, viņš azliedza nargileh, kas ir saldena augļu ūdenspīpes tabaka, kuru nu var atkal nobaudīt kādā no modernajām kafejnīcām, kas iekārtojušās apkārt Rimondi strūklakai, kas, savukārt, atrodama senajā turku-venēciešu kvartālā.

Gardēžiem noteikti jāuzmeklē kāds no slavenajiem ostas restorāniem, tādiem kā Vasilis vai Knossos, kuri pasniedz lieliskus grilla ēdienus un salātus sākot no 12€, kamēr alternatīvākai atmosfērai, iesakām vecpilsētā esošo Alana, kur baudīt tādus tradicionālos kŗetiešu ēdienus, kā truša stifado. Liela kafejnīcu un bāru dažādība atrodama pilsētas ostas daļā, kur tie visi pārsvarā strādā līdz pat nedaudz pēc pusnakts. Lai gan Retimno nav novērotas iestādes ar jelkādu dress-code, tomēr, jāņem vērā, ka labāk iekļausieties starp vietējiem, ja pludmales iešļūcenes un košo pončo nomainīsiet pret ko nedaudz klasiskāku un atturīgāku.

Tomēr, ja meklējat kūsājošu naktsdzīvi, tā atrodama pilsētas centrā, un jo izteiktāk, tās ziemeļu daļā. Liela daļa lielo naktsklubu atrodas ārpus pilsētas, un būs nepieciešami taksometra pakalpojumi, lai uz tiem nokļūtu. Tomēr, arī daudzie Retimno pludmales promenādes vasaras klubi piedāvā visplašāko mūzikas klāstu - sākot no pop, house un roka, beidzot ar latino un grieķu mūzikas skaņām. Mūzika pilsētas klubos sāk skanēt ap pusnakti un priecē dejojošos līdz pat rīta ausmai. Pa kādam pludmales bāram un klubam ir atrodami arī Agia Galini un Plakias tūristu rajonos. Viens no interesantākajiem un arī iecienītākajiem Retimno lokāliem ir Figaro Cafe, kas atrodas vecpilsētā un pulcē daudz kultūras un mākslas cienītāju, kas veicina šeit valdošo pozitīvo un brīvo atmosfēru. Iesakām apmeklēt arī senas venēciešu ēkas dārzā iekārtoto O Kipos tou Ali Vafi, kur tiek organizēti dažādi koncerti, muzikālie vakari, mākslas izstādes u.t.t., kamēr autentiskas grieķu naktsdzīves atmosfēru un mūziku var izjust senajā, bet nesen atjaunotajā un modernizētajā Fortezza.