VIETAS
Saldā Hanija
Show chania crete greece02

Pirms Iraklijas iecelšanas galvaspilsētas godā 1971. gadā, tieši Hanija bija Krētas galvaspilsēta, un vēl aizvien ir otra lielākā Krētā, kā arī tiek uzskatīta par vecāko pilsētu pasaulē. Saldi skanošais reģions un tā centrs atrodas salas ziemeļu krastā, 70 km uz rietumiem no Retimno un 145 km uz rietumiem no Iraklijas. Hanija iedalās divās manāmi atšķirīgās zonās - vecajā un ievērojami lielākajā, jaunajā pilsētas daļā. Vecpilsēta, kas, par spīti 2. Pasaules kara postījumiem, skaitās viena no skaistākajām Krētā, atrodas pie senas un gleznainas venēciešu ostas (kas atšķirīgā dienas daļā un apgaismojumā rada citu noskaņu) un ir kā matriks, no kura izriet visa jaunā apbūve. Reiz to apjoza venēciešu nocietinājumi, no kuriem līdz mūsdienām saglabājušies austrumu un rietumu sienu fragmenti.

Arhitektoniski, veco daļu veido venēciešu un turku apbūves mikslis, kura šaurajās ielās un alejās iekārtojušās vairākas tavernas, kafejnīcas, suvenīru un rokdarbu bodītes, kā arī vairāki muzeji, no kuriem īpaši izceļams iespaidīgais Jūras muzejs. Kvalitatīvus ar rokām gatavotus ādas izstrādājumus var labi “nokaulēt” uz t.s. Ādas, jeb Stivanadika ielas, un apmeklēšanas vērts ir arī senais, segtais “krusta formas”, jeb Agoras tirgus laukums, kā arī sestdienas rītu ielu tirgus. Daudzo suvenīru tirgotavu vidū īpaši izceļas Hanijas Canea uz Zabeliou ielas, kur atrodamas kvalitatīvi izstrādātas, gaumīgas un vienkārši skaistas dāvanas mājiniekiem ar tipisku Hanijas simboliku. Uz šīs pašas ielas var iegādāties lieliskus olīvkoku un olīveļļas produktus un suvenīrus.

Pašai Hanijas pilsētai piemīt Florences un Venēcijas pilsētu burvība (kāda tur valdīja pirms dažiem gadiem, kad pa tām vēl bija iespējams kaut cik brīvi pārvietoties), apvienojumā ar labākajām Krētas iedzīvotāju tradīcijām un kultūru. Par modernās pilsētas centru tiek uzskatīta dienvidu daļa vietā, kur tā robežojas ar vecpilsētu. Lai gan šeit valda mazāk tradicionāla atmosfēra, arī te atrodami vēsturiski vērtīgi objekti. Hanijas galvenās pulcēšanās vietas ir tirgus, Dikastirias tiesu nama laukums un 1866. gada skvērs. Ārpus pilsētas, bez fantastiskajiem tradicionālajiem ciemiem, noteikti jāapmeklē arī Samārijas aiza un daudzie citi arheoloģiskie objekti pa ceļam, kā arī gleznainās Balos un Elafonissi pludmales. Pilsētas centram tuvākā, Nea Hora pludmale visvieglāk sasniedzama ar īrētu velosipēdu, kas, protams, lieti noderēs arī pašas pilsētas iepazīšanai.

Pēc aktīvas dienas jāatpūšas komfortablā viesnīcā

Vakarus Hanijā var pavadīt klīstot pa skaisto ostu, vērojot saulrietu un vienkārši ļaujoties šejienes draudzīgajai atmosfērai daudzajās tavernās un bāros. Ēdiens šeit tiek piedāvāts plašā klāstā, ik uz stūra, un, kas tipiski šim reģionam - ataino nesen apmeklētos aspkates objektus vai vietas. Augu mīlētājiem noteikti jādodas uz 18 km attālo Hanijas Botānisko dārzu, kur atradīsiet neskaitāmus aromātisku salvijas, piparmētras un timiāna krūmu ēnā iekārtotus soliņus, kā arī restorāniņu, kurā nobaudīt tradicionālos Krētas ēdienus, pagatavotus no parkā atrodamajiem sezonālajiem produktiem.

Atgriežoties pilsētā, iesakām uzmeklēt skaisto Isodiona ielu, uz kuras nobaudīt gardu šokolādes desertu Sketi Glyka kafejnīcā un sangriju - Ababas bārā. Savukārt, veselīgs, gards un pēc senām receptēm gatavots saldējums atrodams Delizia kafejnīcā uz Halidona ielas. Tāpat, apmeklēšanas vērta ir senā ādas apstrādes, jeb Tabakaria zona, kurā vēl aizvien darbojas dažas ādas mēcētavas, kā arī izcilais zivju restorāns Thalassino Ageri, kurā īpaši ieteicams iegriezties ap saulrietu, lai pilnībā izbaudītu gleznaino atmosfēru.

Turpinājumā: Ritmiskā Retimno