VIETAS
Turcijas esence - Side
Show dreamstime xxl 4124483

Populārais Turcijas kūrorts Side piedāvā plašas smilšu pludmales, tīru jūru un piemīlīgu zaļu pussalu ar labi saglabājušos grieķu amfiteātri. Side klāj apelsīnu audzes un priežu meži. Pilsētiņu veido šauras bruģētas ieliņas ar maziem veikaliņiem, kuros tirgo dažādus suvenīrus, apģērbu un juvelierizstrādājumus. Ostā noenkurotas sniegbaltas jahtas un visapkārt atrodas neskaitāmi restorāniņi un kafejnīcas. Pilsētu rotā grieķu kolonnas un turku mošejas, kurās atspoguļojas sena vēsture. Tas raksturo atpūtu Side.

Pilsētas rietumu piekraste ir diezgan blīvi noklāta ar viesnīcām, tā kā, ja nealkstat vienatnības, varat palikt šai pusē. Austrumu puses pludmalēs ir krietni mazāk cilvēku. Turklāt rietumu puses pludmalēs ir padomāts par laidenu ieiešanu ūdenī, tādēļ šo piekrastes daļu ir iecienījušas ģimenes ar bērniem. Jaunākajiem atpūtniekiem katrā no viesnīcām ir pieejams plašs izklaižu spektrs: baseini, animācija, bērnu rotaļlaukumi, auklīšu pakalpojumi un miniklubi.

Side atrodas vairāki kūrortrajoni, tiem katram ir sava īpašā atšķirības zīme: Titrejengola, Manavgata, Kumkoi, Čolakli, Kizilota, Sorgun un Kizilagača.

Side kūrorts sniedz lielisku atpūtu gan zvilnot pludmalē, gan ceļojot apkārt. Pašā pilsētā ir daudz līdz mūsdienām saglabājušos tā saucamo arhitektūras liecinieku, kas Side veido par īstenu brīvdabas muzeju. Šeit atrodas liels skaits senatnes pieminekļu: pilsētas senais nocietinājuma mūris, kas reiz apjoza Side pa sauszemi, tāpat kā pa jūru, galvenie vārti, Tihe un Fortūnas tempļu drupas, romiešu termas, Dionīsa templis, kā arī amfiteātra drupas, kurā reiz notika gladiatoru cīņas. Ir iespējams pat iziet caur seniem vārtiem, kas reiz bija galvenā ieeja pilsētā un cauri kuriem devās arī laurus plūkušie karavīri.

Pašā jūras krastā atrodas Apolona tempļa drupas, kuram apkārtesošā teritorija ir burtiski nosēta ar seno dienu celtņu, bareljefu un skulptūru drupām. Pilsētas muzejā glabājas arheoloģiskās vērtības no dažādiem vēstures periodiem, kas tika atrasti šai teritorijā. Šī ir absolūti apbrīnojama vieta.

Arī amfiteātris ir daļa no muzeja, tāpat kā centrālais laukums jeb agora, romiešu pirtis, nekropole un citas celtnes. Ja sakārojas vēl vairāk spilgtu iespaidu, var pavadīt vakaru kafejnīcā, kas atrodas netālu no Apolona tempļa un kuras interjers ir veidots antīkā stilā. Tikai 7 kilometrus no pilsētas atrodas Manavgata ūdenskritums, kura ūdeņi nonāk tieši jūrā, kas sniedz iespēju atpūtniekiem peldēties vienlaicīgi upes un jūras ūdenī. Savukārt, Okurdžalarā atrodas milzīgais "Water Planet" akvaparks, kas saviem viesiem piedāvā mākslīgo viļņu baseinu, tramplīnu lēkšanai ar gumiju, 27 slidkalniņus, bērnu baseinu, pa apli tekošo upi un daudz citu atrakciju. Šeit lieliski laiku pavadīt varēs gan pieaugušie, gan bērni. Pārgājieni pa pilsētu sagādās ne mazāk baudas kā jūras peldes. Side restorānos un kafejnīcās var nobaudīt visgardākos ēdienus no jūras veltēm, kamēr kažokādu un juvelierizstrādājumu veikaliņi iepriecinās ar savu izsmalcinātību un kvalitāti.

Ja jūsu atvaļinājums iekrīt jūnijā vai jūlijā, tad ir vērts apmeklēt kaut vienu no izrādēm senajā Aspendosas teātrī, kur var izbaudīt unikālu akustiku ikgadējā Operas un baleta festivāla laikā.

Atpūta Side neatstās jūs vienaldzīgus! Atbrauciet uz Turciju un izjūtiet vēstures garšu, kā arī izbaudīsiet tik izslavēto turku viesmīlību.

Birkas