VIETAS
Krētas tematiskie parki
Show ttttt

Krēta, ne tikai remdē saules izsalkušos, bet arī aizrauj vēstures fanātus, sajūsmina visskeptiskāko tīneidžeri, un vienkārši, ir pirmklasīgs brīvdienu galamērķis visai ģimenei. Bez virknes unikālu muzeju, šeit ir pulks asprātīgi veidotu, izglītojošu un nenoliedzami, izklaidējošu tematisko parku, kas nozagtā laika vietā dos vielu pārdomām un bagātinās ik dvēseli un prātu. Aicinām nelielā pastaigā pa tiem, un novēlam drīzumā izbaudīt tos kopā ar saviem mīļajiem un vienīgajiem!

CretAquarium, jeb Thalassocosmos

Vieta, kas noteikti jāapmeklē, jo īpaši, ja uz Krētu dodaties kopā ar bērniem, ir CretAquarium, jeb Thalassocosmos, kas tulkojumā no grieķu valodas nozīmē “jūras pasaule”. Tas ir milzu akvārijs, kas vienlaicīgi ir gan izpētes centrs, gan arī jautra izklaide ar 60 akvārijiem, kuri spilgti demonstrē plašo Krētas zemūdens pasauli visā tās krāšņumā. Ap 2500 organismu, kas pārstāv 200 Vidusjūras iemītnieku sugas - sākot ar baisajām medniekhaizivīm, beidzot ar ķēmīgajiem omāriem un krāsainajām medūzām - šeit tos un daudzus citus marīnos draugus var apbrīnot no neskaitāmiem rakursiem.

Šeit var uzzināt, ko katra no radībām ēd, par saules gaismas nozīmīgumu jūras ekosistēmā un daudz ko citu. Jūru dziļvagas, alas, plaisas un klinšu izvirzījumi sevī slēpj aizraujošus un unikālus pārsteigumus, kurus iepazīt būs aizraujoši ikvienam. Šī 5000 kvadrātmetru struktūra atrodas tikai 15 km uz austrumiem no Iraklijas. Centrs, un tā restorāns ar jūras skatu atvērts 365 dienas gadā, pat svētkos, un sezonas laikā strādā 09:30 - 21:00. Pieaugušajiem ieejas maksa ir 9€, un bērniem, kas jaunāki par 5 gadiem, ieeja ir par brīvu. Audio-gids kādā no 9 valodām maksā 3€. Vairāk info: http://www.cretaquarium.gr/en

Dinosauria Park

Šī ir vieta unikālam ģimenes piedzīvojumam fantastiskā dabiskā vidē ar aizvēsturiskiem dzīvniekiem. Šeit, fosilie atdarinājumi, kā arī dinozauri ar reālistiskām kustībām un skaņām, aizved apmeklētājus miljoniem gadu atpakaļ pagātnē un liek vēl vairāk iemīlēt šos apbrīnojamos dzīvniekus. Dinozauru modeļi ir apskatāmi ejot pa 500 metrus garu taku ar dažādām informatīvām norādēm. Aizraujoša ir tā saucamā Dinozauru klīnika, kur var aplūkot to, kā dzima šo milzu dzīvnieku mazuļi, un ņemt dalību dažādās aktivitātēs un spēlēs.

Tāpat, var noskatīties kādu no tematiskajām 5D un 7D filmām, iegriezties Dino uzkodu bārā, Hellas rotaļu istabā, vai iegādāties ko vēl paliekošākām atmiņām nelielajā suvenīru veikaliņā. Dinozauru parks atrodas netālu no Gurnes pilsētas un 15 km uz austrumiem no Iraklijas. Parks atvērts katru dienu no 9:00-20:00, un ieejas maksa ir 8,50 € -pieaugušajiem un 6,50 € - bērniem, mazuļiem līdz četru gadu vecumam - bezmaksas. Grupu biļete - 5 €/pers. Vairāk uzzināt var www.dinosauriapark.com

Aquaworld Akvārijs un Reptiļu Glābšanas centrs

Tripadvisor #1 regulāri esošā Krētas atrakcija jau vairākus gadus ir Krētas pirmais milzu akvārijs, un tas atrodas Hersonisas pilsētas ostā. Te var tuvumā apskatīt vietējo jūras dzīvi un dažādus rāpuļus no visas pasaules. Darbinieki iedrošina apmeklētājus pieskarties daudzajiem dzīvnieciņiem, un pat kopā ar tiem fotogrāfēties. Aquaworld ir īpašs arī ar to, ka lielākā daļa no tur esošajiem dzīvniekiem ir savulaik izglābti vai bijuši ievainoti, bet nu ir atraduši sev mīlošas mājās. Burtiski, jo šo centru savulaik uzsāka kāds skotu entuziasts, kuram kāds vietējais grieķis atvēlēju savu tā brīža mitekli cēlā mērķa vārdā. Teritoriju vēl jorojām veido vien 4 telpas un pagalms. Turklāt, tas mītnei piešķir īpašu šarmu, kas izpaužas lieliskā atmosfērā un pozitīvi noskaņotos darbiniekos.

Katram no vairāk kā 200 dzīvniekiem ir savs vārds, un neviens no tiem nav indīgs vai agresīvs. Centrs ir atvērts apmeklētājiem vasaras sezonā, katru dienu no 10:00 - 18:00. Par ieeju pieaugušajiem būs jāšķiras no 6 €, un 4€ jāsamaksā par katru no bērniem. Starp citu, ieejas biļete ir derīga visu gadu, un katrs samaksātais cents tiek izlietots dzīvnieku glābšanai un ārstēšanai. Vairāk informācijas: www.aquaworld-crete.com

Labyrinth tematiskais parks

Piedzīvojumu parks Labyrinth ir iekārtots gleznainos Krētas kalnos, pavisam nedaudz ārpus Hersonisas pilsētas. Tajā ir daudz interaktīvu aktivitāšu un atrakciju, kas piemērotas visa vecuma ģimenes locekļiem. Tematiskais parks atdzīvina grieķu mitoloģiju, izmantojot sarežģītus labirintus, kas ved apmeklētājus pa rampām, zem tuneļiem, caur līkločiem un pagriezieniem, ar mērķi - pašā viducī atrast mistisko Minotauru. Plašajā teritorijā var nodarboties arī ar tādām aktivitātēm kā jāšana ar zirgu, šaušana ar loku, izbrauciens ar kvadraciklu un mini golfs. Ja prāts velk uz nedaudz mierīgākām aktivitātēm, var pastaigāties pa mini fermu un eko-dārzu, noskatīties filmu par apbrinojamo minojiešu civilizāciju, vai doties apgūt tradicionālās Krētas keramikas pamatus.

Noslēgumā, visa ģimene un draugi var kopā ļauties leģendārajai 'tiešsaistes' spēlei, kas visiem liek darboties, lai jautrā veidā atrisinātu prātu mežģījošus uzdevumus un izkļūtu no “grimstošās Atlantīdas”. Visas aktivitātes uzrauga nozares speciālisti, tādēļ, neatkarīgi no vecuma, ik viens šeit, drošā, vidē var aizraujoši pavadīt laiku. Piedzīvoto rezumēt var vietējā kafejnīcā, kas iekārtota iedvesmojoties no senās Knosas pilsētas. Parks 2017. gadā atvērsies 17. aprīlī un strādās katru dienu no 10:00 - 20:00. Ieejas maksa pieaugušajiem un bērniem, kas vecāki par 11 gadiem - 10€, bērniem no 4 -11 gadiem - 6€, un bērniem, kas jaunāki par 4 gadiem, kā arī invalīdiem - bezmaksas. Papildus info: http://www.labyrinthpark.gr/en

Dikteona ala

Šī ala ir vieta, kur, kā vēsta leģendas, esot piedzimis sengrieķu dievs Zevs. Minojiešu kultūrā šī bija viena no svētākajām un populārākajām kulta pielūgsmes un upurēšanas vietām, kur ne visiem tika ļauts ieiet. Turklāt, līdzīgi mums, alas kā kulta vietas bija viena no galvenajām seno krētiešu reliģijas iezīmēm. Dēvēta arī par Sikro, vai Androna alu, tā atrodas 1025 m augstumā pār Lasiti līdzenumu dominējošā Diktes, jeb Idas kalna, tā ziemeļu nogāzē. Šobrīd alu veido pieci kambari, no kuriem katrs sadalīts vēl divās horizontālās daļās.

Augšējā, vai Ano Spileo ala, piemēram, atgādina akmeņainu dobumu un tajā aplūkojami īpaši daudz stalaktīti un stalagmīti. Pārgājiens uz leju pa stāvām kāpnēm, kas ved 100 metrus kalna iekšienē, atklāj zemāko alu, jeb Kato Spileo, kurā ir nelieli ūdens baseini, no kuriem, ja tic leģendai, reiz esot dzēris pats Zevs. Jau ejot pa kāpnēm, apmeklētājiem par prieku paveras apbrīnojams skats - neliels ezers, kuru ielenc milzu stalaktīdi, un virs kura centra karājas lustrai līdzīgs milzonis. No aprīļa līdz oktobrim alu var apmeklēt laikaposmā no 8:00-20:00, un ieejas maksa ir 4 €, kas šķiet niecīga pēc satraucošās pieredzes, kas gūta šajā dabas veidotajā brīnumā.

Pēc tik izklaidējoši-izglītojošām aktivitātēm, kā augstāk minētās, visi zinātkārie atpūtnieki var pavadīt bezbēdnīgi trakulīgu dienu kādā no vērienīgajiem salas ūdens atrakciju parkiem! Pilnībā maksimizēt ūdens elementa baudīšanu var, piemēram, plašajā Watercity Waterpark Anopolisā, starp Hersonisu un Irakliju. Tā ir vieta, kur ļauties plašajam ūdens atrakciju klāstam, un sajusties atkal kā bērnam. Šeit var droši spēlēties un ampelēties, kā arī izbaudīt veldzi un pieredzēt neaizmirstamus relaksācijas mirkļus. Te ir padomāts gan par drošību, gan iespējām iestirpināties vai baudīt gardus dzērienus, kad vien ienāk prātā. Parks atvērts sākot ar maiju un strādā ik dienu no 10:00. Ieejas maksa pieaugušajiem ir 27 € un 18,50 € - bērniem. Iegriezieties https://www.watercity.gr/en/index.php, lai iegūtu diezgan ievērojamu atlaižu kuponus un papildus informāciju.

Acqua Plus Water Park

Šis ir otrs no diviem populārākajiem akvaparkiem Krētā, un tas atrodas mazāk kā 5 km attālumā no salas galvaspilsētas Iraklijas, uz kalna, kas sniedz elpu aizraujošu skatu uz apkārtējo ainavu. Ūdens parks ir sadalīts divās atšķirīgās daļās: viena paredzēta pieaugušajiem, otra - bērniem. Dārza sadaļa apvieno vietējos Krētas augus un ziedus ar dažādiem eksotiskajiem. Zem noliekušās vītola atrodams ūdens slīdkalniņš, un spēles iekārtotas palmu, bugenvileju un franču klinģerīšu līkločos. Bērni, savukārt, būs sajūsmā par 50 dažādas intensitātes slīdkalniņiem, lēno upi, daudzajiem baseiniem, aizraujošām spēlēm un dažnedažādām citām ar ūdeni saistītām izklaidēm. Parks ir atvērts no maija līdz septembrim, vai atkarībā no sezonas. Pie ieejas būs jāšķiras no 25 € par katru pieaugušo, un 17 € - par katru no bērniem. Iegādājoties biļetes http://www.acquaplus.gr/, varat saņemt atlaides, un protams, uzzināt vairāk par šo aizraujošo vietu.