KULTŪRA
Receptes ar hibiska ziediem
Show 097d005371806a996d09068f8098d7c3124f6388

Iepriekš uzzinājām, cik ārkārtīgi vērtīga ir visiem labi zināmā saldskābā un sārtā Karkade tēja, un kā to pareizi pagatavot. Esat ieintriģēti tāpat kā mēs? Labprāt apgūtu vēl kādu citu veidu, kā uzņemt hibiska lieliskās īpašības? Atrotam piedurknes, jo esam interneta plašumos uzmeklējuši dažus citus interesantus veidus, kā to pagatavot. Visas izejvielas atrodamas jebkurā virtuvē un Latvijas lielveikalos. Pašu hibisku, protams, vislabāk iegādāt tā izcelsmes valstī, tādā kā Ēģipte vai Jamaika, taču derēs arī vietēji iegādātās kaltētās ziedlapiņas.

Veģetārie hibiska ziedu un saldo kartupeļu taco

Šķēlītēs sagrieztus saldos kartupeļus, noskalo, notecina, apšļaksta ar eļļu, apkaisa ar sāli un pipariem, un 15 min apbrūnina cepeškrāsnī. Uz pannas izkausētā sviestā liek ar žuljēna nazi sagrieztus burkānus un selerijas sakni, kuriem pievieno kaltētus hibiska ziedus, sīpolus, pētersīļus, ķiplokus, cukuru, oregano, timiānu un kuminu, un nedaudz sāls. Saldos kartupeļus sajauc ar hibiska maisījumu un pasautē kastrolī, pievienojot nedaudz eļļas vai ūdens. Miksli ieklāj salātlapās un pārkaisa ar sarīvētu sieru.

Interesanti, ka šis tako nemaz nav izcēlies Meksikā, kā varētu padomāt. Par tā izcelsmes vietu sacenšās Indija un Āfrika! Varat dažādot recepti pievienojot, pākšaugus, rīsus un avokado, vai ietinot pildījumu tortillā vai lavašā. Patiesībā, hibiska vieglais skābums piestāv ļoti daudz pamatēdieniem un desertiem, tā kā - eksperimentējiet droši!

Hibiska ziedu kūka

1 tasīti kaltētu hibiska ziedu aplej ar puskrūzi verdoša ūdens, pievieno 3 ē.k. medus, 1 ē.k. citronu sulas un visu samīca tā, lai ziedlapiņas vienmērīgi uzsūktu šķidrumu, atstāj ievilkties uz apm. 15 min.

Atsevišķā traukā sajauc 2,5 glāzes miltu, 1,5 tējk. sodas, 1,5 tējk. cepamā pulvera un 1 tējk. sāls.

Lielā bļodā viegli sakuliet 6 ē.k. sviesta, pievienojiet ¼ krūzes eļļas un 200g cukura, turpiniet kult vēl apmēram 3 minūtes, pievienojiet 3 sakultas olas un kuliet līdz viss vienmērīgi sajaucies.

Samaziniet kulšanas ātrumu un trīs daļās pievienojiet miltu maisījumu, pa vidam piejaucot arī nepilnu glāzi piena. Atkal nedaudz palieliniet kulšanās ātrumu, pievienojiet 2 tējk. vaniļas ekstrakta un izmērcētos hibiska ziedus, visu sajauciet.

Ietaukotā cepešpannā cepiet apmēram 35-40 minūtes, kad testeris no kūkas centra iznāk pilnīgi sauss, lieciet dzesēties apmēram uz 1h.

Kūku var garnēt ar pavalgu, kuru gatavo no 200g viegli sakulta krēmsiera, kuram pievieno ¼ glāzes skābā krējuma, 1/7 glāzes medus, pustējkarotes vaniļas ekstrakta un nelielas šķipsniņas sāls. Visu sakuļ, kamēr vienmērīgs.

Multi-funkcionālais hibiska sīrups

Mazā katliņā sajaukt ⅔ glāzes cukura ar ⅔ glāzes ūdens un 2,5 ē.k. kaltētu hibiska ziedu. Vārīt, kamēr cukurs pilnībā izkusis un parādās pirmie burbulīši. Noņemiet no plīts, apsedziet un lieciet nostāvēties uz 10-15 minūtēm, nokāsiet. Pievienojiet saldējumam un citiem desertiem, vai arī pagatavojiet, piemēram..

... hibiska saldējumu!

Pēc iepriekšējās receptes iegūtajam hibiska sīrupam pievienojiet 7-8 citronu sulu un ½ glāzi ūdens, visu samaisīt.

Limonādi saliet saldējuma formiņās, uzlikt vāku un ievietot saldējuma kociņus. Atstāt saldētavā uz 4-6 h, vai pat nakti.

Hibiska šampūns

Ja izdodas atrast svaigus hibiska ziedus (piemēram, Hurgadas tirgū), no tiem var ļoti viebkāršā veidā pagatavot pat šampūnu, kas padarīs matus maigus un zīdainus. Starp citu, hibiska ziedus izmanto Ajūrvēdā matus aizsargājošu eļļu izgatavošanai. Svaigās ziedlapiņas 15 min. izmērcējiet ūdenī un tad sablendējiet līdz iegūstam vienmērīgu masu. Voila!

Ziedlapiņas sablendējot ar parastojogurtu, medu un jūsu mīļāko matu eļļu, iegusiet lielisku masku matu augšanas veicināšanai.

Karkade vīns

Hibiska vērtīgās vielas tiek pārnestas arī šajā alkoholiskajā dzērienā. Šeit gan, protams, būs nepieciešams vīndaru inventārs, bet arī tas ir atrodas šeit pat, Rīgas centrā.

8 ē.k. kaltētu hibiska ziedu vai 16 svaigas ziedlapiņas aplej ar astoņām glāzes vārīta ūdens, un, ja vēlaties - dažām piparmētru lapiņām, ļauj ievielkties 7 min, vai ilgāk, ja gribat stiprāku.

Nokāsiet tēju, pārlejot spainī ar vāku, pievienojiet 3 glāzes cukura, 2 citronu sulu un labi samaisiet. Pievienojiet 1 glāzi saspaidītu rozīņu, 1 iepakojumu vīna ierauga un 1 tējk. ierauga barības vielas. Uzlieciet spainim vāku un atstājiet sausā, siltā vietā uz 5 dienām.

Nokāsiet maisījumu speciālajā primārajā stikla balonā. Aizveriet slūžas caurumu un atstājiet fermentēties. Vīns būs pabeidzis fermentēšanos, kad šķidrums būs kļuvis caurspīdīgs un nogulsnes sakrājušās krūkas apakšā.

Izmantojot sifonu, pārlejiet dzidro vīnu sekundārajā pītajā stikla balonā un aizveriet slūžas caurumu. Atstāt uz 45 dienām. Nokāsiet un pārteciniet vīnu atpakaļ primārajā traukā. Pēc 3-4 nedēļām vīns būs gatavs saliešanai pudelēs un pasniegšanai.

Ja neesat gatavs tik ilgi gaidīt, pamēģiniet šo Jamaikas vīna recepti:

4 glāzēm kaltētu hibiska ziedu pievienot 5 glāzes ūdens, 1 glāzi cukura, ½ glāzi rīvēta ingvera, 1 kanēļa standziņu, 3 krustnagliņas un vārīt apmēram 20 minūtes, ik pa brīdim apmaisot. Pēc tam nokāst šķidrumu un iepildīt lielā stikla traukā. Trauku apklāj ar drānu un notur 3 dienas tumšā vietā. Pa šo laiku tēju būs fermentējusies, kļūstot par viegli spirtotu vīnu. Baudiet atbildīgi un - uz veselību!