KULTŪRA
Stambulas skaistākās celtnes
Show titul

Ar savu bagātīgo vēsturi un daudzajām tur reiz mītušajām civilizācijām, Turcija ir viena no tām valstīm, kur vēstures līkloči ir atstājuši spēcīgu arhitektūras mantojumu. Visdažādāko arhitektūras stilu celtnes, ēkas un būves šeit sastopamas pateicoties grieķu, seldžuku, arābu, turku, otomāņu, vācu un amerikāņu kultūru ietekmei.

Piemēram, grieķu arhitektūra visspilgtāk vērojama Egejas un Vidusjūras reģionos, kamēr Romas impērijas laiku arhitektūra manāma ik vienā Turcijas reģionā. Visvairāk kultūru sajaukums manāms senajā Stambulas pilsētā, kuras, mūsuprāt, ievērojamākās un diženākās vēsturiskās celtnes ir vērts apskatīt.

Zilā mošeja

Stambulas septiņus kalnus rotā iespaidīgas un greznas mošejas, taču visievērojamākā no tām ir Sultanahmeta jeb Zilā mošeja. To uzcēla laikā no 1609. līdz 1616. gadam un tā vēl aizvien kalpo kā mošeja. Ieeja šai mošejā ir bez maksas, tā ir atvērta katru dienu, taču to nav ieteicams apmeklēt lūgšanu laikos. Tāpat neuzticieties cilvēkiem, kas piedāvā tajā iekļūt bez rindas - tas ir tirdzniecības triks. Dodieties uz ieeju pie hipodroma un nenobīstieties no garajām rindām - tās var pārvarēt gana ātri.

Süleymaniye mošeja

Krietni mazāk apmeklēta kā iepriekš minētā Zilā mošeja, taču velti, jo Süleymaniye mošeja tiek uzskatīta par vienu no lielākajām no 42 vēl mūsdienās apskatāmām slavenā otomāņu arhitekta Mimara Sinana radītajām mošejām. Mošejas kompleksā ietilpst arī hamami, madrasas (reliģiskām studijām paredzētas istabas) un mauzoleji, no kuriem lielākā daļa ir lieliski saglabājušies. Arī šajā mošejā ieeja ir bez maksas, tā ir atvērta katru dienu, taču to nav ieteicams apmeklēt lūgšanu laikos.

Topkapi pils

Dažādām leģendām un mītiem apvītā Topkapi pils atrodas Stambulas vecpilsētas sirdī. Šis ir neaptverami plašs komplekss ar vairāk kā 400 istabām, tāpēc iesakām šeit pavadīt veselu dienu, lai aplūkotu daudzās pils harēma telpas un istabas, dārgakmeņiem klātās vērtslietas un izbaudītu lielisko panorāmu uz Zelta ragu un Bosfora jūras šaurumu. Ieejas maksa pilī ir 30 turku liras jeb 9,31 euro, papildus maksa ir ieejai harēmā - 15 liras jeb 4,65 euro. Pils ir slēgta otrdienās.

Hagija Sofijas muzejs

Zem iespaidīgā kupola atrodas viens no pilsētas visietekmīgākajiem meistardarbiem. Hagiju Sofija tika uzcelta kā pirmā reliģiskā celtne pilsētā, to uzcēla 360. gadā un fantastiskā veidā pārbūvēja 6. gadsimtā. 1400. gadā to pārveidoja par mošeju, un nu tas ir muzejs, kas atspoguļo vēsturiskās pārmaiņas, kuras pilsēta piedzīvojusi.

Ne tikai pati celtne ir izcils bizantiešu ēras arhitektūras piemērs, arī tās iekšpusi rotā fantastiskas biznatiešu mozaīkas un mākslas darbi. Pie ieejas muzejā būs jāšķiras no 30 lirām jeb 9,31 euro, un jāņem vērā, ka šī vieta ir slēgta apskatei pirmdienās.

Bazilika Cisterna

Kamēr Stambulas ielas rotā neapstrīdami lieliski arhitektūras mākslas sasniegumi, arī zem tām atrodas vienlīdz intriģējoši atradumi. Viens no tādiem ir Bazilikas cisterna, kas ir senākā zināmā ūdens glabātuve. Šis bagātīgi rotāto kolonnu un grebumu labirints ir prieks acīm un atvēsinoša vieta ķermenim. Iesakām nepalaist garām otrādi apgriezto Medūzas galvu! Par ieeju šai pazemes pilī nāksies šķirties no 20 lirām jeb 6,20 euro, un šī vieta ir atvērta ik dienu.

Dolmabahce pils

Lai arī Turcijā netrūkst dažādu ekstravagantu un super greznu villu, tās visas nobāl grandiozā Sultāna Abdulmečita I nama priekšā. Šis nepavisam ne pieticīgais miteklis tika uzcelts 19. gs. vidū un aizņem 600 metrus no Bosfora jūras šauruma piekrastes. Iekštelpās var apskatīt vairākus mākslas darbus un objektus, dažādus ar rokām darinātus ornamentus, zīda paklājus un 4,5 tonnīgu kristāla lustru. Ierodaties pēc iespējas agrāk, lai pagūtu apskatīt kaut daļu no 285 istabām, 43 saloniem un 6 vannas istabām. Ieejas maksa - 30 turku liras, jeb 9.31 euro, pils slēgta pirmdienās un ceturdienās, kā arī dažos valsts svētkos.

No Jūsu nakstmītnes Kemerā līdz Stambulai var lēti un ērti aizlidot 1h laikā!

Galatas tornis

Šī ievērojamā būve ir celta 1348. gadā un pārbūvēta laika gaitā. Tā ir viena no ievērojamākajām celtnēm Zelta raga panorāmā. Rindas nokļūšanai torņa smailē var būt diezgan garas, taču tiksiet apbalvots ar 360 grādu skatu pāri Stambulai un iespēju tur ieturēt maltīti, kas pavisam noteikti atsvērs laiku, kas pavadīts stāvot rindā. Nenožēlosiet arī nevienu no 18,5 lirām, jeb 5,74 euro, no kurām būs jāšķiras pie ieejas.