KULTŪRA
Turcijas Sandland festivāls
Show sandland 3

Sākot jau ar 2006. gadu, Antālijā norisinās ikgadējs vērienīgs smilšu skulptūru festivāls. Sākotnēji tas notika Konyaalti pludmales parkā, taču vēlāk atrada pastāvīgu vietu Laras pludmalē starp Örnekköy un Kundu.

Šis ir viens no lielākajiem smilšu mākslas festivāliem pasaulē, un 10 tūkstoši tonnu smilšu tiek radoši izmantotas pārvēršot smilšu skulptūrās, kuras izvietotas 7000 m2 lielā teritorijā. Festivālu ik gadu apmeklē tūkstošiem cilvēku, un mākslinieki tos pārsteidz ar darbiem, kuros attēloti dažādi zināmi varoņi un tēmas.

Tuvākos ceļojumus uz Antāliju var aplūkot šeit

Skulptūras izskatās ļoti labi dienas gaismā, taču, apmeklējot šo “galeriju” tumsā, daudzkrāsu apgaismes sistēma piešķir fantastisku atmosfēru visai teritorijai, kā arī katram darbam atsevišķi. Turklāt, ik vakaru no 20:30 līdz 23:00 apmeklētāji var noskatīties dokumentālo filmu par festivālu, māksliniekiem un tehnikām, kas tiek izmantotas smilšu skulptūru veidošanā.

Teritorijā ir arī zona, kurā gan pieaugušie, gan bērni var apgūt dažas no tehnikām, kas tiek izmantotas smilšu objektu radīšanai. Lai gan skulptūras veido izmantojot tikai smitls un ūdeni, ne visas smiltis der veidošanai. Piemēram, pludmales smitis ir par rupjām, tādēļ pārsvarā tiek izmantotas upju un kalna avotu smiltis, kuru tekstūra ir maigāka.

Smilšu skulptūras brīvā dabā saglabājas apmēram 8 mēnešus, tāpēc, pateicoties Antālijas salīdzinoši maigajam klimatam, tās bez problēmām iztur periodu no aprīļa, kad tās sāk gatavot festivāla sākumam jūnijā, līdz pat festivāla beigām oktobrī.

Teritorijā ir arī kafejnīca, mini golfa laukums, boulings un suvenīru veikals, kur iegādāties kādu nieciņu piemiņai. Ja tādām bodītēm parasti ejat ar līkumu, esiet gatavi tam, ka tikko ieejot teritorijā Jūs un pavadošo svītu nofotogrāfēs, un izejot no teritorijas, piedāvās dekoratīvo šķīvi ar šo fotoattēlu uz tā. Visai interesants piegājiens, vai ne?

Starp citu, doties uz Turciju ir ļoti izdevīgi no Tallinas