VIETAS
Visu iespēju zeme Puerto de la Krusa, 1. daļa
Show titul

Tenerifes dienvidos esošais Puerto de la Krusa ir senākais Kanāriju salu kūrorts, kas pievilināja ceļotājus jau pirmajos 19. gadsimta beigās organizētajos tūristu izbraucienos. Jau izsenis šurp devās eiropieši sasildīties ziemas mēnešos un izbaudīt īstenu saules svelmi vasarā. Iespējams, pat atceraties Šekspīru daudzinām šī apriņķa vīnus vairākās viņa lugās. Mūsdienās Puerto de la Krusa tiek slavēta, galvenokārt, kā viscaur gadu ideāla vieta mierpilnām brīvdienām, taču, ne tikai…

Šī, Tenerifes mazākā kūrorta pievilcība slēpjas tajā, ka laikam ejot un tūristu masām par spīti, tas ir saglabājis savu senatnīgo “garšu” un pievilcību. Viens no spilgtākajiem piemēriem ir līdz pat šodienai labi saglabājusies pilsētas osta, kura savulaik kalpoja kā vieta, kas savienoja pārtikušos Oratavas iedzīvotājus ar Jauno Pasauli, dodot tiem iespēju eksportēt cukuru, vīnu un audumu krāsvielas. 21. gadsimta tūristi, kā arī vietējie iedzīvotāji dodas turp, lai ne tikai vērotu krāsainās laiviņas zēģelējot pa akvamarīna ūdeni, bet arī nobaudītu krastmalā tirgotos tradicionālos ēdienus un svaigās jūras veltes.

Arī iepriekš pieminētā, 4 km netālā Oratavas pilsēta vēl aizvien var lepoties ar savu senatnējo šarmu un kultūras mantojumu. Patiesībā, visa šī vecpilsēta ir kā brīvdabas muzejs ar lieliski uzturētām 300 gadus vecām bruģētajām ieliņām un izcili saglabājušamies koloniālā stila privātmājām un citām celtnēm. Viktorijas laikā tieši šeit ieradās smalko aprindu dāmas, lai izbaudītu spa procedūras.

Pašā vecpilsētas sirdī, starp daudzām kafejnīcām, restorāniem un daiļdārziem, noteikti pamanīsiet Peña de Francia baznīcu, kuru gan mūsdienās nedaudz aizēno modernās viesnīcas un daudzstāvu dzīvokļu kompleksi. Tomēr, šī ir viena no greznākajām salas baznīcām, un tās iekšpuse glabā dažādas zināmu mākslinieku darbus, spāņu zelta un sudraba izstrādājumus, kā arī grezno baroka stila altāru.

Tikai 15 minūšu pastaigas attālumā no pilsētas centra atrodas Puerto de la Krusas lepnums - Taoro parks. Šājā milzu tropiskajā oāzē varēsiet klejot pa dažādām takām, caur greznām puķu dobēm, gar atsvaidzinošām strūklakām un ūdenskritumiem un tādām vēsturiskām celtnēm, kā Anglikāņu baznīca. Tikai uzmanieties pārsteigumā neuzkāpt uz astes kādam no pāviem vai fazāniem!

Vēl vairāk augu, 40000m2 platībā atradīsiet vietējā Botāniskajā dārzā. Šeit apkopots iespaidīgs daudzums augu un dārzeņu šķirņu no Dienvidamerikas, Āfrikas un Āzijas, ar kuru palīdzību zinātnieki uz vietas veic pētījumus un attīstības programmas vietējās veģetācijas aizsardzībai. Īpaša vērība šeit tiek pievērsta palmām, kuru šeit ir visplašākajā skaitā un vispārsteidzošākajā daudzveidībā.

Turpinot “botānisko ekskursiju”, noteikti jāapmeklē arī Sitio Litres orhideju dārzs. Šis privātmājas dārzs ir vairāk kā 220 gadu vecs un nu ir atvērts apskatei. Šeit ir lielākā orhideju kolekcija Tenerifē, pilsētā vecākais pūķkoks, kā arī atstātie suvenīri no dažādām ievērojamām personām, tādām kā Agata Kristi, kurai šeit pat ir ierīkots speciāls stūrītis.