VIETAS
Visu iespēju zeme Puerto de la Krusa, 2. daļa
Show tempo libero e divertimento a tenerife

Turpinājums Visu iespēju zeme Puerto de la Krusa, 1. daļai

Puerto de la Krusa ir kūrorts ar ļoti interesantu pagātni, un, mūsuprāt, vislabākais veids to izzināt ir ar velosipēdu vai Segway tūres palīdzību. Arī pēdējā var piedalīties visa ģimene, kas pēc neilga treniņa jau droši varēs doties apkārt pa pilsētas ieliņām gida pavadībā un aplūkot dažādos vēstures pieminekļus. Viss, kas nepieciešams - ķivere drošībai un ūdens pudele slāpju remdēšanai.

Atsevišķs dārgakmens Puerto de la Krusas kronī ir Lago Martianez tematiskais parks, kas atrodas Costa Martianez rajonā. Šis, viena cilvēka (Cēzara Martineza) projekts ir lielisks tradicionālās kanāriešu arhitektūras, unikālu skulpturālo elementu un dabas skaistuma apvienojums. Parka centrālā daļa ir milzīgs mākslīgais ezers, kuru piepilda 27 tūkstoši kubikmetru jūras ūdens, un, kurš ir sadalīts vairākās zonās kā bērniem, tā pieaugušajiem. Visapkārt, lekno tropisko dārzu ielenkumā ir atrodamas dažādas terases, kafejnīcas, restorāni, kultūras iestādes, lieliski skatu punkti un pat kazino, kur atgūt 3,5 € ieejas maksu, vai pat vairāk.

Par spīti tam, ka tulkojumā Loro Park nozīmē “Papagaiļu parks”, šis milzu zoo ar dzīvniekiem no visas pasaules ir labāk zināms ar saviem gigantiskajiem stikla baseiniem, kuros mīt vislielākā jūras iemiītnieku kolekcija Eiropā. Visiespaidīgākie no tiem ir četri milzu vaļi, taču šeit atrodas arī Eiropas lielākais delfinārijs un pasaulē plašākā delfīnu ekspozīcija. Milzu interesi apmeklētājos izsauc arī speciālā medūzu istaba. Nosaukumam atbilstoši, šeit atrodas arī ap 3500 papagaiļu, starp kuriem ir arī ļoti retas sugas. Parks atrodas nedaudz ārpus pilsētas centra, taču uz to ik stundu kursē speciāls vilcieniņš.

Lai gan šajā Tenerifes ziemeļu daļā nokrišņu ir mazāk nekā kaimiņu kūrortos, Puerto de la Krusa atrodas auglīgās Orotavas ielejas pakājē. Šejienes augstienēs un ieplakās plešas ārkārtīgi skaista zaļotne ar tropisko augļu plantācijām. Tā sākas no ziemeļu krasta, un beidzas ar Spānijas teritorijā augstākā Teides kalna pakāji.

Protams, pat ar šo visu plašo apskates spektru nepietiktu, lai jau gadsimtiem ilgi uz šejieni pievilinātu tik daudz tūristu. Pie tā galvenokārt ir “vainojamas” kūrorta pasakainās pludmales. Tenerifes ziemeļu daļas pludmaļu izteiktākā īpašība ir to smilšu spilgti melnā krāsa, kas tāda ir vulkāniskās izcelsmes dēļ. Karstajās vasaras dienās ir pat jāuzmanās, jo smiltis var uzkarst līdz neizturamam karstumam, lai pa tām pārvietotos kailām pēdām. Tāpat, jāuzmanās no neprognozējamajiem viļņiem un straumēm, kas dienas laikā var krasi mainīties.

Tomēr, nekas nespēj atturēt ļaužu masas no šīm lieliskajām vietām, no kurām apmeklēt visieteicamākās ir: Playa Jardin, kas ir nedaudz vairāk kā kilometru gara un apaudzēta ar skaistiem dārziem un speciālu jūras barjeru, kas aizsargā peldētājus, padarot viļņus nedaudz maigākus, Playa de San Telmo - viena no interesantākajām šejienes pludmalēm, kuru veido galvenokārt oļi un lieli akmeņi, pret kuriem sitošās ūdens šalkas veido fantastiskus skatus, un Playa Martianez, kas atrodas pie iepriekš minētā Lago Martianez parka un ir iecienīta sērferu vidū ar saviem spēcīgajiem viļņiem.

Papildus šīm ikoniskajām Puerto de la Krusas pludmalēm, noteikti jāpiemin daudziem nezināmā un unikālā Play Bollullo, kas atrodas 2 km uz rietumiem no pilsētas centra. Šeit grūti nokļūt ar auto, tāpēc iesakām turp doties pa šauru pludmales strēli. Skats, kas pavērsies būs izaicinājuma vērts - pludmale, kas atrodas dziļas gravas apakšā. Lai tiktu līdz ūdenim (un atpakaļ) vai apakšā esošajai alai, jāpārvar vairāki bīstami momenti, taču, vienmēr varat palikt uz kādas no dabas veidotajām terasēm un sauļoties tur ar vienu no lieliskākajiem jūras skatiem deguna galā, vai doties uz nogāzes augšā esošo restorāniņu.

Neapšaubāmi - kur tik grandiozi viļņi, tur arī varenas ūdens izklaides. Bez sērfošanas un citām viļņu ķeršanas aktivitātēm, šeit, protams, ir iespējams nodarboties arī ar niršanu. Paslīdot zem jūras viļņiem, varēsiet aci pret aci satikt bruņurupučus, dzeloņrajas, eņģeļu haizivis, barakudas, zušus, melnos asarus un daudz citu apbrīnojamu radību.

Vakarpusē atgriežoties pilsētā, kādu no vakariem iesakām pavadīt pilsētas centrālajā laukumā, jeb Plaza del Charco. Šeit pulcējas vietējie un tūristi, lai ieturētu vakariņas vai izbaudītu dzērienus daudzo koku ēnās, kas apjož šo dzīvīgo vietu. Šeit iemājojis plašs spektrs dažādu restorānu - no tradicionāliem spāņu, līdz pat ķīniešu. Vieni no labākajiem restorāniem un bāriem atrodas laukuma rietumu daļā esošos izolētajos pagalmos. Šeit var pabūt klusumā un no malas nolūkoties uz galvenā laukuma kņadu un burzmu. Tāpat, šeit visapkārt atrodamas spēļu konsoles bērniem, un pieaugušajiem - bāros tiek spēlēta dzīvā mūzika līdz pat rīta stundai.

Lai arī šis noteikti nav tipisks ballīšu un skaļas uzdzīves kūrorts, spāņu izteiktā vitalitāte ir jūtama; jo īpaši vasarā, kad šeit notiek dažādi festivāli. Puerto de la Krusa ir vieta, kuru apmeklēt, ja vēlaties piedzīvot viskrāšņāko un ievērojamāko Jaunavas Karmenas dienu, kas parasti tiek svinēta ap 16. jūniju. Taču, kālab gan neuzkavēties un pārmaiņas pēc nesagaidīt Jāņus, jeb San Juan svētkus Puerto de la Krusā? Šajā kūrortā tie nozīmē kazu mazgāšanas svētkus jūrā, un pēcāk trakulīgu ballīti ar ugunskuriem, pludmalē.

Galu galā - ir vienalga, vai vēlaties romantisku ceļojumu divatā, brīvdienas ar ģimeni vai atpūtu ar draugiem, Puerto de la Krusa ir lieliski piemērota tam visam. Šī ir ideāla vieta prasīgiem ceļotājiem, jo papildus lieliskai dabai, izcilām pludmalēm, kultūrai un izklaides iespējām, šeit ir atrodams arī citiem Tenerifes kūrortiem netipiska parādība - miers.